Nieuws

Windows 11 krijgt Unix-achtig ‘sudo’-commando

Windows 10 22H2 update
© Unsplash / Clint Patterson
Het commando dat Unix-gebruikers al jarenlang administratorprivileges verleent, maakt zijn weg naar Microsoft Windows.

Linux-gebruikers die commando’s willen uitvoeren met verhoogde toestemmingen, gebruiker daarvoor het ‘sudo’-commando. De afkorting staat voor ‘superuser do’, en biedt administratorprivileges. Het commando is ook onderweg naar Windows 11: Windows Latest spotte het in de versie van Windows Server die eerder deze week – per ongeluk – gepubliceerd werd.

Ontwikkelaarsmodus

Om het commando te gebruiken zal je wel de ontwikkelaarsmodus moeten activeren: gewone gebruikers zullen er dus niet gauw kennis mee maken. Op die manier maakt Microsoft het mogelijk om instellingen aan te passen, updates uit te voeren en apps te verwijderen vanuit de opdrachtprompt. Gebruikers kunnen de instelling activeren vanuit de systeeminstellingen, maar enkel in de ontwikkelaarsmodus. De functie werkte op het moment wel nog niet, maar dat kan veranderen wanneer Microsoft de Windows-versie officieel publiceert.

Opmerkelijk is dat je verschillende eigenschappen aan het sudocommando kan toewijzen. Commando’s met verhoogd privilege gaan zich dan net iets anders gedragen dan in de klassieke UNIX-shells. Zo kan ingesteld worden om sudocommando’s in een apart venster te laten draaien. Eenmaal de gebruiker op enter duwt, splitst het commando zich dan automatisch af om een nieuw terminalvenster te vormen.

Ook de mogelijkheid om commando’s uit te voeren zonder toetsenbordinput te accepteren, zit ingebouwd. Op die manier kan het hele systeem tijdelijk platgelegd worden tijdens het uitvoeren van het commando – of het mogelijk is om commando’s te onderbreken, is niet geweten. Als laatste is er ook een ‘inline’-optie. Die lijkt het meest op de klassieke sudocommando’s.

Bij het activeren van de functie worden gebruikers gewaarschuwd over de mogelijke gevaren: je stelt je apparaat en persoonlijke gegevens open, klinkt het daar. Daarna zou je het sudocommando over het hele systeem moeten kunnen gebruiken, of dat nu in de Opdrachtprompt, PowerShell of een andere terminalinterface is.

Wanneer de functie daadwerkelijk naar Windows komt? Dat is niet helemaal zeker. De kans is groot dat het commando, samen met een gamma aan AI-features, deel zal uitmaken van Windows 11 24H2.

Uitgelicht artikel Windows 11 logo Microsoft stelt Windows 12 uit naar 2025
linuxmicrosoftupdatewindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Lezersaanbod: korting op Kuno (op=op)

Lezersaanbod: korting op Kuno (op=op)

Bekijk de voorraad