Eerste EU-boete voor Apple: machtsmisbruik in App Store
Vorige maand verscheen het nieuws dat de Europese Commissie Apple een boete zou opleggen. De exacte omvang van het boetebedrag werd geschat op 500 miljoen euro. Het definitieve oordeel van de Europese Commissie komt echter met een ander prijskaartje: de zaak kost Apple 1,84 miljard euro, meldt de Commissie maandag in een persbericht. Daarin stelt zij ook vast dat Apple “tien jaar lang misbruik heeft gemaakt van zijn dominante positie op de markt voor de distributie van muziekstreamingapps via de App Store”, aldus Margrethe Vestager, vice-president van de mededingingscommissie.
Streamingdiensten mochten gebruikers bijvoorbeeld niet informeren over goedkopere alternatieven buiten de App Store. Ook mochten ze niet toelichten hoe ze zo’n abonnement moesten afsluiten. Dat leidde ertoe dat gebruikers ofwel meer betaalden voor het abonnement, of op eigen houtje naar de website van de streamingdiensten moesten browsen. Volgens Europese mededingingsregels is het verboden om zulke anticompetitiebepalingen in te stellen, legt Vestager uit.
Vandaar dat de EU besloot Apple een boete van 1,84 miljard euro op te leggen. Bij het vaststellen van de boete is rekening gehouden met de “duur en ernst van de inbreuk”. Ook hield de Commissie naar eigen zeggen rekening met Apples omzet en marktaandeel. De boete valt mogelijk ook iets hoger uit vanwege “foutieve informatie” die de elektronicafabrikant tijdens het proces aanleverde. Om welke informatie het precies gaat, wordt niet genoemd. De impact op de boete wordt eveneens niet genoemd.
Spotify-klacht uit 2019
Het besluit van de Commissie valt uit in het voordeel van Spotify. De streamingdienst diende in 2019 een klacht in tegen Apple. Daarin werd aangehaald dat de fabrikant zijn Music-dienst een onredelijk voordeel gaf door het App Store-beleid. Music kan namelijk aan een lagere prijs worden aangeboden dan Spotify en concurrenten dat kunnen. Zij moeten hun prijzen verhogen om de “Apple Tax” te kunnen betalen: 30% van elke transactie verdwijnt door deze taks in Apples portemonnee.
Omdat de streamingdiensten geen goedkoper alternatief mochten promoten, stonden ze voor een lastig besluit: geen abonnementen aanbieden of promoten op iPhones, of de 30% betalen.
Krachtig signaal naar Apple
Spotify noemt het oordeel van de Europese Commissie “een belangrijk moment in de strijd voor een meer open internet voor consumenten”. Met dit oordeel geeft de Commissie een signaal dat geen enkel bedrijf, zelfs niet een monopolist als Apple, zomaar zijn macht kan misbruiken, aldus Spotify.
De Zweedse muziekstreamingdienst is voorzichtig positief, blijkt uit de reactie. Ze vragen zich wel af hoe omgegaan zal worden met dit oordeel. “Hoewel we het waarderen dat de EC deze belangrijke zaak aanpakt, weten we ook dat de details ertoe doen. Apple heeft op andere markten stelselmatig wetten en gerechtelijke uitspraken getrotseerd. We kijken dan ook uit naar de volgende stappen, die hopelijk een duidelijke en afdoende oplossing zullen bieden voor de oneerlijke praktijken die Apple al jaren toepast.”