Nieuws

Muziekstreamingzaak levert Apple boete van €500 miljoen op

Apple spotify
© iStock / stockcam
Een rechtszaak uit 2019, aangespannen door Spotify, levert Apple nu een boete van een half miljard euro op.

Het ziet ernaar uit dat de Europese Commissie een flinke boete oplegt aan Apple. Volgens de Financial Times zou de commissie volgende maand beslissen over de exacte omvang van de boete, al is geweten dat die ergens rond de 500 miljoen euro zal liggen.

Spotify op je iPhone

De zaak heeft betrekking tot muziekstreamingdiensten op Apple-apparaten. In 2019 klaagde Spotify de praktijken bij Apple al aan. Het probleem? De iPhone-maker zou het apps verbieden om gewag te maken van goedkopere prijzen buiten de app store. Heel wat muziekstreamingdiensten rekenen namelijk hogere prijzen voor wie langs de App Store een abonnement neemt. De reden daarvoor is simpel: Apple rekent tot 30% van de abonnementskosten aan om de App Store te mogen gebruiken.

Muziekstreamingdiensten boden dan ook lang goedkopere abonnementen aan via het internet. Volgens de App Store-regels mochten ze echter niet aan klanten vertellen dat ze die optie hadden. Net daar wringt het schoentje. Spotify stapte in 2019 naar de rechter om de anticompetitieve praktijken van Apple aan te kaarten: door het beleid zou de eigen Apple Music-dienst namelijk onredelijk bevooroordeeld worden.

Brussel lijkt die redenering te volgen en maakt zich klaar om Apple een fikse boete uit te delen. Het is de eerste keer dat het Amerikaanse bedrijf een Europese boete incasseert. De iPhone-fabrikant zal nog in beroep kunnen gaan tegen de beslissing. Het bedrijf reageert niet op het (voorlopige) nieuws over de boete, maar verwijst de Financial Times wel naar een uitspraak van een jaar geleden. Toen scherpte de Europese Commissie de zaak tegen Apple aan en preciseerde het de aanklachten. Het bedrijf reageerde toen al positief.

Alternatieve appwinkels

Toch laat Cupertino merken dat het niet helemaal akkoord is met de zaak: “De App Store heeft Spotify geholpen om de meest populaire muziekstreamingdienst van Europa te worden en we hopen dat de Europese Commissie deze zaak, die niets zal opleveren, opschort”.

Het beleid van Apple, waarbij apps enkel via de App Store aangeboden mochten worden, stond sowieso op losse schroeven. Nieuwe EU-regelgeving verplicht Apple ertoe om ook alternatieve appwinkels toe te staan op iPhones. Apps zoals Spotify kunnen vanaf dan terecht in die alternatieve appwinkels om hun abonnementen goedkoper aan te bieden. Al zijn niet alle bedrijven even tevreden met de wijzigingen aan het App Store-beleid.

Uitgelicht artikel Spotify Spotify accepteert geen betalingen via Apple meer

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business