Nieuws

Spotify accepteert geen betalingen via Apple meer

Spotify
© iStock / stockcam

Heb je ooit een abonnement op Spotify Premium afgesloten vanuit de iOS-app? De kans is groot dat je het abonnement binnenkort kwijt bent en automatisch overgezet wordt naar een gratis plan. Variety bericht dat Spotify stopt met de ondersteuning voor het Apple-betaalsysteem, waardoor een bepaalde groep gebruikers het abonnement simpelweg niet kan betalen.

Op zich komt die verandering niet als een verrassing: al sinds 2016 is het niet meer mogelijk om via de Apple App Store een abonnement op de muziekstreamingdienst af te sluiten. Om die reden stuurt Spotify nu een mail naar gebruikers: “we sturen je deze mail omdat je de betaalmethode van Apple gebruikte om te abonneren op Spotify Premium. Helaas ondersteunen we deze betaalmethode niet meer”.

Krijg je zo’n mail? Dan word je op het einde van deze abonnementscyclus automatisch op het gratis Spotify-plan gezet. Wil je weer toegang tot Premium? Dan moet je opnieuw een abonnement aangaan – en deze keer voor een betaalmethode kiezen die wel ondersteund wordt.

Apple-taks

Inmiddels is de zogenaamde ‘Apple-taks’ een begrip geworden. Apps die jaarlijks meer dan een miljoen dollar (€921.640) verdienen in de App Store, dragen 30% van hun app-inkomsten af aan Apple. Dat is de prijs die Apple aanrekent voor de diensten die het met de app store aan ontwikkelaars levert. Om daar het hoofd aan te bieden, rekende Spotify een beetje meer voor Apple-gebruikers. Daar is het niet alleen in: ook Twitter hanteert eenzelfde aanpak voor het Twitter Blue-abonnement. Abonneer je langs de website? Dan ben je iets goedkoper af dan wanneer je de smartphone gebruikt.

Niet dat Apple geen toegevingen deed aan Spotify. Op abonnementen die meer dan een jaar lopen int de technologiereus nog ‘slechts’ 15%. Google rekent hetzelfde percentage aan op abonnementen die langs de app store worden afgesloten.

Opnieuw abonneren

Hoewel Spotify het dus iets moeilijker maakt voor iOS-gebruikers om een abonnement af te sluiten, denkt de muziekstreaminggigant er meer mee te kunnen verdienen. Wie gewoon via de iPhone of iPad een abonnement wil afsluiten, kan dat nu nog met een kredietkaart of PayPal-rekening doen.

Uitgelicht artikel Spotify logo Spotify ‘Supremium’ zit in de pijplijn, dit weten we

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business