Oud-leidinggevenden Twitter klagen Musk aan voor 128 miljoen dollar
Dat Elon Musks overname van het socialemediaplatform Twitter niet van een leien dakje liep, was destijds al duidelijk. De rijkste man ter wereld toonde aanvankelijk interesse in het platform, maar probeerde zich terug te trekken. Het platform zou te veel valse accounts en robotprofielen huisvesten. Uiteindelijk moest Musk het platform wel kopen, maar daarbij ontsloeg hij het merendeel van het personeel.
Een deel van de leidinggevenden die Musk toen ontsloeg, komen nu aankloppen met een rechtszaak. Het gaat om voormalig CEO Parag Agrawal; voormalig CFO Ned Segal; hoofd van jurdische, beleids- en vertrouwenszaken Vijaya Gadde; en senior legal executive Sean Edgett. Volgens hun arbeidsovereenkomst hadden deze leidinggevenden recht op een ontslagvergoeding. Deze hebben ze niet gekregen, waardoor ze Musk nu aanklagen.
De leidinggevenden krijgen de ontslagvergoeding natuurlijk niet zomaar. Indien ze met reden ontslagen worden, verliezen ze het recht hierop. Dat is waar de zaak over gaat: de oud-leidinggevenden zijn van mening dat ze zonder reden ontslagen werden tijdens de leidingwissel. Musk houdt echter vol dat de leidinggevenden zich schuldig maakten aan grove nalatigheid en opzettelijk wangedrag.
200 miljoen in de koekendoos
De oud-Twitter-gedienden halen de biografie van Musk door Walter Isaacson aan als bewijs. Daarin staat beschreven hoe Musk de Twitter-deal opzettelijk versnelde. Normaal gezien was het de bedoeling dat de deal op vrijdagochtend werd afgerond. Dat zou de leidinggevenden een kans geven om hun ontslag in te dienen en aandelenopties te verwerven. “Er zit een verschil van 200 miljoen in de koekendoos tussen de deal vannacht afsluiten en morgenvroeg”, staat daarover in de autobiografie.
Bij het doorduwen van de deal liet Musk ook het e-mailadres van toenmalig CEO Parag Agrawal afsluiten. Die had een ontslagbrief klaarstaan, maar kon die daardoor niet versturen. Hij moest het bericht eerst naar Gmail overzetten, waardoor Musk aan het langste eind trok.
Het patroon-Musk
De oud-leidinggevenden zien een patroon in het gedrag van Musk: “Hij houdt het geld bij dat hij anderen schuldig is, en dwingt ze dan om hem aan te klagen”. Bovendien menen ze dat Musk geen grove nalatigheid of wangedrag kan aantonen. De leidinggevenden eisen ieders een jaarloon en de waarde van hun aandelen, samen met een paar andere uitbetalingen die ze zijn misgelopen. Aan de zaak hangt een prijskaartje van 128 miljoen dollar.
Voor Musk is het bovendien niet de eerste zaak: vorige week werd de X-CEO ook al eens aangeklaagd omdat het bedrijf geen ontslagvergoedingen uitbetaalde.