Nieuws

Populair spel Wordle dreigt te verdwijnen

Wordle
© Unsplash / Nils Heunerfuerst
Alternatieven op het populaire Wordle dreigen te verdwijnen. The New York Times vraagt om aangepaste versies van het spel offline te halen.

Wordle is al enkele jaren een populair woordspel, dat vaak door nieuwssites naast sudoku’s en woordzoekers aangeboden wordt. De rechten van het spel werden in 2022 gekocht door The New York Times, waardoor het spel niet zomaar nagemaakt mag worden.

Het enige probleem is dat Wordle relatief simpel na te maken valt. Concreet gaat het om een raster van 5 op 6 vakjes, waardoor je zes pogingen krijgt om een vijfletterwoord te raden. Is je gok verkeerd, maar staat er een letter juist? Dan wordt die groen en hoef je nadien enkel de resterende letters te raden. Heb je een juiste letter geraden, maar staat die op de verkeerde plek? Dan wordt die geel gekleurd en kan je op zoek naar de juiste positie. Met andere woorden: iemand met een beetje programmeerervaring kan Wordle zo namaken. Dat gebeurde dan ook meermaals.

Bijna 2000 versies

The New York Times stuurt nu DMCA-waarschuwingen met de vraag om het spel offline te halen. Die melding stuurde het naar Chase Wackerfuss, die op GitHub een kopie van het spel aanbiedt. ‘Reactle’, zoals de versie van Wackerfuss heet, ziet er hetzelfde uit en speelt hetzelfde als het echte Wordle, waardoor de Amerikaanse krant het spel liever ziet verdwijnen.

Aan 404 Media vertelt Wackerfuss dat hij het spel inmiddels offline gehaald heeft. De ontwikkelaar vond het niet de moeite om een rechtszaak met een van ’s werelds grootste kranten aan het been te krijgen. Toch is het probleem niet van de baan. GitHub-repositories zijn namelijk te ‘forken’, waardoor andere ontwikkelaars de code kunnen aanpassen om er aanpassingen aan te maken. In totaal gebeurde dat voor Reactle 1900 keer. Met andere woorden: er zijn bijna 2000 versies van Wordle in omloop.

Ook Nederlandse varianten

Die voegen allerlei aspecten aan het spel toe. Sommige versies maken er een spel van twee personen voor, terwijl andere versies emoji’s en andere tekens gebruiken. Andere ontwikkelaars vertalen het spel dan weer, zodat het niet meer alleen in het Engels gespeeld kan worden. Dat is tegen de zin van de Times: de DMCA-waarschuwing waarmee ze het spel offline willen halen, heeft het dan ook over alle aangepaste versies die uit Reactle voortkwamen. Aangezien die gebruik maken van dezelfde spelmechanieken, wil de krant ook die spellen uit de lucht halen.

Uitgelicht artikel ChatGPT “The New York Times ‘hackte’ ChatGPT voor vals bewijsmateriaal”
auteursrechtdmcaontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken