Bluesky laat gebruikers hun eigen filterbubbel creëren
Daarvoor opensourcet Bluesky zijn contentmoderatietool Ozone. Ontwikkelaars kunnen op die basis voortbouwen met eigen moderatieregels en dus hun eigen ‘filters’ toepassen. Vervolgens kunnen ze die aan het brede publiek aanbieden. In zo’n filter kunnen heel specifieke regels worden toegepast – zo noemt Bluesky een moderatiefilter waardoor alle afbeeldingen van spinnen worden geblokkeerd als voorbeeld. De filter kan ook continu worden verbeterd. Bluesky-gebruikers kunnen afbeeldingen en andere content die door de mazen van het net zijn geglipt rapporteren aan de ontwikkelaar.
Bluesky-CEO Jay Graber zegt dat de nieuwe filters moeten helpen bij het creëren van de gemeenschap die je voor ogen hebt. “Verder zul je deze op verschillende manieren kunnen mixen en matchen, en daar hebben we de open-source tooling voor beschikbaar gesteld”, vertelt Graber tegen The Verge.
De introductie van alternatieve moderatietools betekent niet dat Bluesky stopt met modereren. De filters werken ter aanvulling op Bluesky’s filters. Bedrijven en gebruikers die hun eigen servers opzetten, kunnen de moderatietools wél uitschakelen. Zodoende kunnen de beheerders van een eigen server hun eigen regels opstellen en deze aanbieden via alternatieve moderatiefilters.
Introductie Bluesky-moderatiefilters
Bluesky heeft zijn Ozone-moderatietool dinsdag als open-sourcepakket beschikbaar gesteld. Het is nu dus aan ontwikkelaars om hun eigen contentfilters te ontwikkelen. Later deze week lanceert Bluesky de mogelijkheid om op zulke filters te abonneren en ze ook daadwerkelijk te activeren.
Voor Bluesky is het inmiddels de zoveelste belangrijke vernieuwing in 2024. Eerder introduceerde het socialemediaplatform de mogelijkheid om eigen servers te koppelen. Daarvoor besloot het de deuren van zijn platform wagenwijd open te zetten: je hebt geen uitnodiging meer nodig om je aan te melden.