Nieuws

Bluesky laat je eindelijk eigen servers hosten

Bluesky
© iStock / Swello
Bluesky laat gebruikers en organisaties voortaan hun eigen Bluesky-server starten. Eerder was dit al mogelijk op Mastodon, en ook Threads wil externe servers toelaten op zijn platform.

Bluesky profileert zich sinds dag één als een gedecentraliseerd platform. Tot op heden was dat echter niet helemaal waar: iedereen was lid van de Bluesky-server. Voortaan kunnen gebruikers wél aan de slag met hun eigen servers, zo blijkt uit een aankondigingsbericht.

Ook organisaties kunnen hun eigen Bluesky-server opzetten. Voorlopig is dit echter alleen mogelijk voor “self-hosters”: gebruikers of bedrijven die hun data zelf willen opslaan. In eerste instantie zijn zulke servers beperkt tot tien gebruikers en is het gebruik van de servers beperkt. Vertrouwen en reputatie spelen een rol bij het wegspelen van de limieten: als Bluesky jouw server niet vertrouwt, wordt de toegang tot het platform beperkt.

Eerste fase: beperkingen

Voorlopig raadt Bluesky gebruikers af hun data zelfstandig te hosten. In de eerste fase kan Bluesky traag werken en kunnen sommige functies kapot gaan. Op een later moment komt de optie om servers te hosten ook beschikbaar voor partijen die grote servers willen aansluiten. Op welke termijn het platform dat wil ondersteunen, is nog onbekend.

AT Protocol versus ActivityPub

Door je Bluesky-data zelf te hosten, kun je in principe “zelf” de regels bepalen. Als eigenaar bepaal je welke berichten door de beugel kunnen. Dat is voor velen dan ook het nadeel van federatie: tenzij de eigenaar van je server nauwgezet de berichten modereert, is spam bijna niet te voorkomen. Daar staat tegenover dat velen juist die vrijheid kunnen waarderen. In plaats van een miljardenbedrijf dat de regels bepaalt, zijn de gebruikers aan zet. Bluesky kan de servers wel beperken als het echt uit de hand dreigt te lopen.

Uitgelicht artikel Meta Threads logo Threads arriveert officieel in Europa en is nu beschikbaar

Geen interoperabiliteit met Mastodon en Threads

Dat is overigens niet anders voor Threads en Mastodon, twee concurrenten van Bluesky. Zij werken eveneens op een gedecentraliseerde wijze, al is dat bij Threads nog in ontwikkeling. Kortom: je kunt externe servers aansluiten. Er zit echter een belangrijk verschil tussen de twee: waar Mastodon en Threads werken met het ActivityPub-protocol, werkt Bluesky met AT Protocol.

Dit betekent dat Bluesky en zijn gelijken niet kunnen samenwerken. Berichten van Bluesky zul je dus alleen op BS zien, tenzij een ander platform dat protocol implementeert. Wat dit betekent voor het succes zal de tijd moeten uitwijzen. Bekend is dat Bluesky minder gebruikers heeft dan Mastodon en Threads.

Vrije toegang tot Bluesky

Mogelijk verandert dit nu Bluesky een “open” platform is. Het platform is sinds kort toegankelijk voor gebruikers zonder uitnodiging. Nu ook de federatie-mogelijkheid wordt toegevoegd, zou dat eveneens wat meer gebruikers moeten trekken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business