ByteDance moet TikTok verkopen volgens Amerikaans wetsvoorstel
Het Amerikaanse Huis heeft het wetsvoorstel met de klinkende naam ‘Protecting Americans for Foreign Adversary Controlled Applications‘ woensdag goedgekeurd, in een stemming met 352 voor- en 65 tegenstanders, zo meldt het persagentschap Reuters.
In het wetsvoorstel staat dat het in de VS verboden wordt een app te verspreiden of te onderhouden als die door een buitenlandse ‘tegenstander’ beheerd wordt en een limiet van een bepaald aantal maandelijkse gebruikers overschrijdt. Hoewel het wetsvoorstel daarmee in de eerste plaats op TikTok mikt, kan het zowat alle grote, ‘buitenlandse’ apps treffen. Het voorstel is zeker niet het eerste dat TikTok wil verbannen, maar het heeft nog nooit zo snel op zoveel bijval kunnen rekenen als nu.
Als het wetsvoorstel ook door de Senaat goedgekeurd wordt, zou TikTok-moeder ByteDance zes maanden de tijd krijgen om TikTok te verkopen, om een ban in de Amerikaanse app stores en bij webhostingbedrijven te voorkomen. Of de Senaat het goedkeurt, is nog geen zekerheid. Zo gaf senator Rand Paul al aan dat hij het wetsvoorstel zou blokkeren, terwijl nog meer collega’s aarzelen om het publiekelijk te steunen.
TikTok: “Dit is ongrondwettelijk”
ByteDance en TikTok noemen het wetsvoorstel “ongrondwettelijk”. Volgens hen zou het bijzonder schadelijk zijn voor creatievelingen en bedrijven die een beroep doen op het videoplatform. “Dit proces werd in het geheim gevoerd en het wetsvoorstel werd snel doorgeduwd om één reden: het is een ban”, aldus een woordvoerder van TikTok.
“We zijn hoopvol dat de Senaat zich op de feiten gaat baseren en zich bewust zal zijn van de impact op de economie. 7 miljoen kleine bedrijven en 170 miljoen Amerikaanse burgers gebruiken onze diensten.” De voorbije week stuurde ByteDance een reeks pushnotificaties naar zijn gebruikers, in de hoop om meer druk te zetten bij parlementsleden en senatoren. Wetgevers beschuldigden ByteDance ervan dat het zich wil mengen in het legislatieve proces.
Als het wetsvoorstel ook door de Senaat goedgekeurd wordt, dan zal Amerikaans president Joe Biden het wellicht ondertekenen. Zijn kabinet heeft in het verleden ook al druk uitgeoefend op ByteDance, met de vraag om TikTok te verkopen. Het lot van het socialmediaplatform in de VS ligt nu dus in de handen van de Senaat. Of die het Huis van Afgevaardigden gaat volgen, is nog lang geen zekerheid.