Nieuws

FTI Kortrijk: Vlaanderens innoverende kracht in games en onderwijs

Flanders Technology & Innovation - UNWRAP Arena
De Flanders Technology and Innovation-expo loopt nog tot en met donderdag in Kortrijk. De redactie ging een kijkje nemen.

Onder het motto dat technologie en innovatie cruciaal zijn voor Vlaanderen, lanceerde de Vlaamse Regering ‘Flanders Technology & Innovation’. Van 16 tot 21 maart baden 6 Vlaamse grootsteden je onder in hun technologische expertise. Wij van Techpulse gingen een kijkje nemen in het aanbod van Kortrijk. Meer info over het algemene festival vind je hier.

In Kortrijk loopt er een waaier van evenementen, waaronder expo’s, opendeurdagen, lezingen en optredens. De twee vrij toegankelijke expo’s zijn FuturED en UNWRAP Arena. FuturED focust op educatie van de toekomst, UNWRAP Arena draait om de Vlaamse game-industrie.

Classroom of the Future

FuturED is een belevingsexpo met als kernzin ‘het klaslokaal van de toekomst’. Verschillende beursstandjes laten je er kennis maken met gloednieuwe methodes om bij te leren die gebruik maken van de nieuwste technologie. Het is een samenwerking tussen de hogeschool Vives en de KU Leuven Kulak, maar ook externe partners, zoals uitgeverijen die bezig zijn met nieuwe onderwijsmethodes te ontwikkelen, zijn aanwezig.

Veel van de belevenissen draaien rond AR- en VR-technologieën. Op de beurs is er de mogelijkheid om ze zelf allemaal uit te testen. Zo staat AR sterk in de kijker. Je kan bijvoorbeeld interactief het menselijk skelet bewonderen. Met een tablet kan je errond lopen, en zelfs vanbinnen in de longen of het hart een kijkje nemen. Door een T-shirt met een QR-code te dragen, worden die ingewanden zelfs op de plek van een persoon weergegeven. Zulke AR-ervaringen bestaan ook voor onder andere het sterrenstelsel of de lagen van de aarde. Ideaal voor kinderen om op een interactieve manier aan de slag te gaan.

VR-brillen zijn ook gretig aanwezig in de expo: deze brillen worden ingezet voor verschillende soorten opleidingen en instructies. Zo kan je leren hoe je veilig een slijpschijf moet gebruiken, of wat te doen bij brand (inclusief het leren blussen met een brandblusser) of een open wonde te verzorgen. Dat in een veilige omgeving in de virtuele wereld.

Daarnaast zijn er ook verschillende digitale ervaringen om in een klaslokaal te gebruiken, zoals een quiz waar iedereen op een apart scherm aan kan deelnemen (zoals Kahoot), of software om te leren programmeren en een parcours te creëren voor een golfballetje. Ook maakt Die Keure-uitgeverij zelf videospellen voor kinderen, om op een interactieve manier wiskunde of kloklezen te leren. Je kan niet verder in een level voor je de wijzers van de klok op het juiste uur zet. Bij de kinderen die het uittesten was het alvast een hit.

Daarnaast staat AI ook in de kijker, met assistenten in de klas en verschillende interactieve mogelijkheden om kennis te maken met generatieve AI. Denk maar aan een photobooth die van jouw foto een astronaut maakt, of een quiz om AI van echte artiesten te onderscheiden. De paardenstallen op het Buda-eiland worden omgetoverd in een echt klaslokaal van de toekomst, waar gebruik worden gemaakt van programmeerrobots, lasercutters en green screens voor educatie.

Vlaanderen Gameland

Vlaanderen zet ook gretig in op zijn game-industrie. Zo won Baldur’s Gate 3, een spel van Gentse bodem, vorig jaar de Game of the Year-award in Los Angeles. Dit spel en meer zetten ze in de kijker in deze expo. In het eerste deel kan je er verschillende videogames beleven, allemaal gecreëerd in Vlaanderen. Je kan ze (bijna) allemaal zelf ervaren. Daarnaast is er ook een esports-arena, waar je professionele gamers aan het werk kan zien.

Kortrijk wil hiermee zijn leiderschap op vlak van videogames in de kijker zetten. De gameopleiding van Howest, Digital Arts and Entertainment, hoort namelijk bij de wereldtop. De opleiding trekt een heleboel internationale studenten aan.

Beide expo’s zijn de moeite waard om een bezoek aan te brengen. Ze bieden een mooi overzicht van hoe ver de Vlaamse sector gekomen is op vlak van onderwijstechnologieën en gamebedrijven.

Hoogtechnologisch feestje

Naast de expo’s valt er nog heel wat te beleven in Kortrijk. Zo kon je vorig weekend Vives en Howest bezoeken en hun technologierichtingen verkennen. Ook speelt onder andere Amber Broos in de ‘club van de toekomst’, waar technologie en dancing met elkaar wordt gecombineerd. Er worden 37 hoogtechnologische projectoren gebruikt om een visueel spektakel te creëren voor de bezoekers.

Flanders Technology & Innovation loopt nog tot en met donderdag in Kortrijk. Vandaag en morgen zijn er bovenop de expo’s een heleboel lezingen te beleven. Ook in andere steden, zoals Brussel of Hasselt, valt tot dan nog wat te ontdekken. Op zaterdag en zondag vindt vervolgens het slotfestival plaats in Antwerpen, waar je onder andere een bezoekje kan brengen achter de schermen van het Sportpaleis, of kan deelnemen aan de Code van Coppens.

expoflanders technology & innovationgame-industriegamesonderwijsvideogamevlaanderen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600