Nieuws

Flanders Technology & Innovation gaat vandaag van start

Flanders Technology & Innovation
© Vlaamse Overheid
De Flanders Technology & Innovation-beurs start vanaf morgen. Het is een heropleving van een soortgelijke beurs van vroeger.

Het FTI-festival heeft als missie om iedereen samen te brengen rond de thema's technologie en innovatie. Hiermee willen ze de innoverende mentaliteit versterken in Vlaanderen. Zes domeinen staan centraal: datatechnologie, gezondheid, energie, mobiliteit, entertainment en levenslang leren. Het startschot werd vandaag gegeven in het Wintercircus in Gent, in aanwezigheid van de volledige Vlaamse regering.

Verspreid over Vlaanderen

Flanders Technology & Innovation vindt plaats in zes verschillende steden, verspreid over heel Vlaanderen. In elke stad valt iets anders te beleven, met de focus op één of meerdere van de zes domeinen. Het bevat beurzen, lezingen, workshops en tentoonstellingen. Het festival loopt van 15 tot en met 21 maart, met een slotfestival in Antwerpen op 22 en 23 maart. Vandaag start het evenement in Brussel, en vanaf morgen in de andere steden.

In Hasselt kan je “je verwonderen over de mogelijkheden van duurzame energie en genieten van het smaakmakende eten van morgen.” Er wordt een kijkje genomen naar de toekomst van een duurzame stad. Er zijn meer dan 100 activiteiten te beleven. In Leuven draait het allemaal rond gezondheid en welzijn voor de generaties van de toekomst. Hoe zouden we binnen 50 of 100 jaar terugkijken op de dag van vandaag?

De Vrije Universiteit Brussel en haar partners werken rond de nieuwste technologische ontwikkelingen rond AI, robotica, energie, … Je kan onder andere een kijkje nemen in een ziekenwagen uitgerust met technologie van het UZ, of in het Green Energy Park. In Gent vindt het festival plaats in het nieuwe Wintercircus, met verschillende talks, een expo en een tweedaagse conferentie over bio- en gezondheidstechnologie.

In Kortrijk draait het allemaal rond de inbreng van innovatieve technologieën in games en educatie, met een belevingsexpo met technologische klasomgevingen en een Game Expo met de pioniers in de Vlaamse videospelindustrie. Antwerpen legt de nadruk op de positieve start-upcultuur in Vlaanderen, met een beurs, inspirerende talks en pitches van bedrijven op 21 en 22 maart. Vervolgens vindt dat weekend, 23 en 24 maart, het slotfestival plaats. Dat met onder andere de Code Van Coppens en een backstage tour doorheen het Sportpaleis en de Lotto Arena. De precieze planning kan je terugvinden op de respectievelijke FTI-sites van de steden zelf.

“FTI biedt iedereen de kans om te ontdekken wat technologie vandaag en in de toekomst kan doen”, vertelt FTI-ambassadeur en Google België topman Thierry Geerts, "ik nodig iedereen uit om dat ook te doen, zelfs en misschien vooral de pessimisten en doemdenkers."

Uit de oude doos

Flanders Technology & Innovation stond vroeger bekend met dezelfde afkorting, maar een andere naam: Flanders Technology International. De beurs ontstond in de jaren tachtig en negentig als een tweejaarlijkse technologiebeurs in Gent, georganiseerd door de Vlaamse Regering. Er waren tentoonstellingen en beurzen rond onder andere micro-elektronica en biotechnologie. De laatste beurs werd gehouden in 1999, maar de naam ging over in een vzw die verantwoordelijk is voor de popularisatie van wetenschap in Vlaanderen. Ze organiseren Dag van de Wetenschap en staan in voor het wetenschappelijk doe-centrum Technopolis.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business