Nieuws

Google lanceert tweede Android 15-preview voor ontwikkelaars

Android 15
© Google
In een tweede ontwikkelaarspreview voor Android 15 krijgen we zicht op een aantal nieuwe functies.

Google lanceert elke Android-versie in meerdere stappen. Naast de normale versie voor eindgebruikers, is er ook een bètaversie voor wie graag met het OS experimenteert. Nog voor die bètaversie gelanceerd wordt, komt Google met een ‘preview’ voor ontwikkelaars. Dat geeft hen de kans om te leren wat er precies verschilt in Android 15. Tegelijkertijd bieden die versies ons ook een eerste kijk op wat er voor de eindgebruiker verschilt.

Google lanceerde al zo’n eerste preview voor ontwikkelaars in februari, maar toen bleven de nieuwe functies beperkt. Daarin zette het Android-team zich vooral in voor de nieuwe Privacy Sandbox, manieren om het scherm te delen, en een betere beveiliging voor het bestandssysteem. Ook krijgen apps meer controle over de camera en alle algoritmes die daaraan te pas komen. Op die manier kan je betere foto’s trekken in toepassingen zoals WhatsApp, SnapChat en meer.

Nieuwe netwerkfuncties

In de tweede ontwikkelaarspreview zitten heel wat meer nieuwe functies. Bijvoorbeeld als het om connectiviteit gaat: in Android 15 kunnen apps bijvoorbeeld nagaan wanneer je met een satelliet verbonden bent, in plaats van met een gsm-mast. Deze informatie kunnen de apps gebruiken om te melden dat je geen internetverbinding hebt via de satelliet. Handig, want sommige functies van de app werken dan mogelijk niet.

© Google

Daarnaast wijzigt Google ook het NFC-proces. Sommige telefoons zullen met Android 15 in een soort ‘luistermodus’ kunnen werken. Dat stelt het systeem in staat om je identiteit te bevestigen nog voor het NFC-proces helemaal in gang gezet wordt. Voor gebruikers wil dit vooral zeggen dat betalen met een Android 15-smartphone wat eenvoudiger wordt.

PDF’s

Voor wie vaak .pdf-bestanden leest op zijn smartphone zitten er ook een aantal verbeteringen in de lift. De PdfRenderer, die ervoor zorgt dat je de documenten kan zien, krijgt daarvoor een flinke update. Apps zullen je daardoor de mogelijkheid kunnen geven om pdf’s te lezen en zelfs aan te passen. Ook de zoekfunctie wordt beschikbaar gesteld voor apps, net zoals de kopieerfunctie.

Kleine schermen en veilige schermen

Ook voor het scherm verandert er het een en ander. Zo bevat Android 15 een instelling voor coverschermen van vouwtelefoons. Ontwikkelaars kunnen hun apps daarmee toestemming geven of ontkennen om op dat kleinere schermpje te draaien. De functie is opt-in, wat wil zeggen dat appontwikkelaars ze zelf moeten inschakelen.

Daarnaast komt er ook een schermbeveiliging: apps kunnen nu controleren of je scherm wordt opgenomen of niet. Op die manier kan het Android-besturingssysteem gebruikers daarvan op de hoogte houden, bijvoorbeeld wanneer je gevoelige informatie ingeeft. De functie moet gebruikers beschermen tegen spywaretoepassingen en andere malware die meeleest op het scherm.

Uitgelicht artikel Vind Mijn Apparaat Android 15 voorkomt dat malware OTP’s steelt uit sms’jes

Knappere foto’s, beter geluid

Google zal er ook voor zorgen dat je foto’s er beter uitzien. Of tenminste: er wordt voor gezorgd dat je SDR-foto’s er niet slechter uitzien wanneer ze naast HDR-content staan. Daarvoor bestaat nu een HDR-headroominstelling. Die stelt ontwikkelaars in staat om de verschillen tussen HDR en SDR wat te minimaliseren. Vooral in je fotobibliotheek moet dat ervoor zorgen dat alles er goed blijft uitzien, en dat SDR-foto’s niet plots quasi kleurloos lijken.

Ook op vlak van audio, oortjes en koptelefoons wisselt er wat. Er komt een nieuw ‘Audio Sharing’-tabblad bij de instellingpagina voor geconnecteerde apparaten. Langs daar kan je vrienden laten meeluisteren met je muziek, maar dan langs hun eigen koptelefoon. De voorwaarde is wel dat ze een koptelefoon hebben die de functie ondersteunt. In deze tweede ontwikkelaarspreview werkt de functie nog niet, maar ze is wel onderweg.

Vlottere spraakherkenning

Op vlak van taal en tekst zorgt Google ervoor dat de automatische taalherkenning een stuk beter werkt. Die functie zit al ingebakken in Android 14: begin je een spraakbericht, dan kan het OS de taal automatisch detecteren. Alleen zorgt dat in Android 14 geregeld voor problemen, waarbij woorden wegvallen. Dit euvel werd in Android 15 verholpen, waardoor je nu vlot in meerdere talen spraakberichten kan sturen.

Bètaversie

Vanaf volgende maand kunnen gebruikers ook aan de slag met Android 15. Google lanceert dan namelijk de openbare bèta. Wel zal het OS nog niet helemaal op punt staan: daarvoor wacht je best tot de uiteindelijke lancering. De uiteindelijke lancering staat op het programma in het vierde kwartaal van 2024, al betekent dat niet dat je ze meteen op je toestel kan installeren. Dat zal afhangen van om welk toestel het gaat en door welke fabrikant het gemaakt werd.

Androidandroid 15googleontwikkelaarspreview

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken