Nieuws

Android 15 laat je gemakkelijk audio delen met anderen

Android-logo
© Google
Google werkt voor Android 15 aan een vernieuwde integratie van Auracast, waarmee je audio kan delen tussen bluetooth-apparaten. Auracast is onderdeel van de Bluetooth LE-specificatie.

Auracast is geen nieuwe functie, maar maakt deel uit van de Bluetooth LE-specificatie. Hoewel LE Audio sinds Bluetooth 5.2 onderdeel uitmaakt van de Bluetooth Core Specificaties, verschenen de eerste oortjes en speakers met Auracast pas tijdens de CES, in het voorjaar van 2024. Android 14 is bovendien nog niet ingericht voor het streamen naar Auracast-apparatuur. Vanaf Android 15 komt daar verandering in.

Android 15 maakt Auracast mogelijk

Volgens Mishaal Rahman van Android Authority krijgt Android 15 een speciale Auracast-pagina. Daarmee kan je in een paar klikken en met een scan van een QR-code audio delen met anderen. Dit blijkt uit code van Android 14-bèta QPR2 Beta 3, die recent is uitgebracht voor Pixel-smartphones.

Uit de code blijkt ook dat je kan aangeven met welk bluetooth-apparaat je wilt deelnemen aan de audiostream. Het OS kan ook nabije audiostreams weergeven: “Er zijn geen audiostreams in de buurt gevonden”, staat te lezen in de code.

Vereisten voor Auracast

Om deel te nemen aan een audiostream heb je wel Auracast-apparatuur nodig. Het gaat dan om oortjes of speakers die Auracast ondersteunen en met de audiobron kunnen verbinden. Het aanbod van zulke draadloze oortjes of speakers is momenteel nog beperkt.

De meeste recente telefoons bieden overigens al wel ondersteuning voor Auracast, als onderdeel van de Bluetooth LE-specificatie, die deel uitmaakt van Bluetooth 5.2. Heb je een telefoon met Bluetooth 5.1 of ouder, dan kun je Auracast helaas (nog) niet gebruiken.

Vernieuwing van LE Audio

Rahman benadrukt dat de functie niet helemaal nieuw is. Sinds Android 13 is het al mogelijk om aan de slag te gaan met LE Audio-broadcasts, zat dit verstopt in de output-switcher van Android. Met Android 15 krijgt de functie een eigen plaats in het instellingen-menu van het OS én wordt het eenvoudiger om zulke LE Audio-streams te betreden met een QR-code.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business