Nieuws

Proton Pass krijgt ondersteuning voor passkeys, ook in gratis versie

Proton Pass Passkeys
© Proton
Om veilig in te loggen, gebruik je best een wachtwoordmanager en passkeys. Proton Pass biedt nu die twee vliegen in één klap.

Als het over veilige inlogmethodes gaat, dan gaat het al lang niet meer over lange en ingewikkelde wachtwoorden. Passkeys vormen een veilige manier om in te loggen, en bieden als voordeel dat je geen wachtwoord hoeft te onthouden. De populaire Proton Pass-wachtwoordmanager voegt nu ondersteuning toe voor Passkeys. Die ondersteuning geldt meteen voor iedereen en voor alle apparaten.

Opensource

Proton Pass is een wachtwoordmanager van het Zwitserse bedrijf Proton. De tool is, net zoals andere Proton-producten, opensource. Dat houdt in dat programmeurs, beveiligingsexperts en andere nieuwsgierigen de broncode gewoon kunnen inkijken. Op die manier wist Proton tijd op korte tijd het vertrouwen van heel wat gebruikers te winnen. Dat de wachtwoordmanager gewoon gratis gebruikt kan worden, helpt daar ook bij.

De wachtwoordmanager van Proton bestaat nog geen volledig jaar: hij werd gelanceerd in juni 2023. Sindsdien kwamen er al heel wat nieuwe functies naar de wachtwoordmanager. Je kan de wachtwoordmanager gebruiken via extensies voor Chrome, Firefox en alle browsers die daarop gebaseerd zijn. Apple-klanten hebben voorlopig pech: voor Safari bestaat er nog geen extensie, en ook op een desktopapplicatie is het nog even wachten. Eerder dit jaar lanceerde het bedrijf wel al zo’n app voor Windows, waardoor de gebruikservaring een stuk beter werd.

Veiliger inloggen met passkeys

Het bedrijf maakt nu ook bekend dat Proton Pass Passkeys ondersteunt. Bij die nieuwe inlogmethode maak je een apparaatspecifieke sleutel aan die cryptografisch versleuteld is. Die ‘private sleutel’ staat op je apparaat, en hoort bij een ‘publieke sleutel’. Wanneer de twee sleutels op elkaar aansluiten, kan je jezelf inloggen. De passkeys zijn bijna niet te hacken en bovendien apparaatspecifiek: zelfs als een hacker de code kan ontcijferen, heeft die je apparaat nodig om er iets mee te doen.

Het bedrijf maakt de passkeys beschikbaar op alle ondersteunde apparaten, ongeacht of je de wachtwoordmanager gratis gebruikt of niet. Er zit bovendien geen limiet op het aantal passkeys dat je kan aanmaken: dat blijft gewoon onbeperkt, net zoals dat voor wachtwoorden het geval is. De betalende versie van de wachtwoordmanager biedt vooral extra veiligheidsfuncties en mogelijkheden om je wachtwoordenkluis te delen. Dat maakt Proton Pass Plus voornamelijk interessant voor grotere families, die inloggegevens willen kunnen delen. De gratis versie van de wachtwoordmanager blijft “voor altijd gratis”, aldus Proton.

authenticatieBeveiligingpasskeysprotonproton passwachtwoordmanager

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren