Geen Intel, AMD of Windows meer in Chinese pc’s
China heeft al een tijdje geen toegang meer tot de lithografiemachines van ASML en de GPU’s van Nvidia. Met sancties staken de Verenigde Staten, Japan en Nederland een flinke stok tussen de wielen van China’s technologiemachine. Uit een document dat nu opduikt blijkt dat het terugstoot, door Westerse technologie, waaronder Windows, te verbieden.
Binnenlandse hardware
Concreet gaat het om een document dat op 26 december 2023 gepubliceerd werd. In volle kerstperiode werd een lijst uitgebracht met 18 verschillende CPU’s die de overheid geschikt acht voor gebruik. Opmerkelijk is dat er op de lijst geen enkele x86-chip van Intel of AMD staat. Enkel x86-chips die door Shanghai Zhoaxin Integrated Circuit Co. gemaakt worden, zijn nog toegestaan. Die chipmaker is in handen van VIA Technologies en de lokale overheid in Shanghai.
Het mag duidelijk zijn: de chips van Zhoaxin zijn lang niet zo krachtig als die van Intel en AMD. Niet dat ze onbruikbaar zijn: voor meer bescheiden systemen zijn ze wel goed genoeg. Op de lijst staan niet alleen x86-processoren, maar zijn er ook met een andere architectuur te vinden. Er zijn meerdere bedrijven die ARM-chips mogen leveren. Ook de RISC-V-architectuur valt op de lijst te vinden, in chips van Loongson Zhongke.
Geen Windows meer
De Chinese overheid legt niet alleen hardwarevereisten op, maar bepaalt ook welke software er gebruikt mag worden. Daar vallen geen doekjes om te winden: Amerikaanse besturingssystemen zoals macOS en Windows zijn niet welkom. Op de lijst staan drie linux-varianten die in China ontwikkeld werden. Zo is er Galaxy Kirin, dat ontwikkeld werd door de Chinese Nationale Universiteit voor defensietechnologie. Tongxin OS is dan weer een op Debian gebaseerd OS uit Shanghai. Het obscuurdere Fangde OS is het derde OS dat toegestaan is in China.
Daar stopt het echter niet: ook Westerse databasetechnologie wordt geweerd. SQL zullen ze in China binnenkort niet meer kennen: in de plaats komt TDSQL, een variant die door Tencent ontwikkeld werd. Ook PolarDB van Alibaba Cloud wordt toegestaan.
Nieuw thuiswerkbeleid
Het document kader in een inspanning om Westerse technologie te vervangen voor Chinese. The Financial Times, die het document ontdekte, sprak met enkele computerwinkels in China. Daar laten ze weten dat de Windows-pc’s inderdaad uitgefaseerd worden, ten voordele van die met Chinese software.
Dat zou passen in China’s nieuwe thuiswerkbeleid, waarbij overheidsmedewerkers geen buitenlandse apparatuur meer mogen gebruiken. Dat beleid werd opgetekend in mei 2022 en gaf de bevolking twee jaar lang tijd om een binnenlandse pc in huis te halen. Of dat lukt is maar de vraag. Eerdere pogingen om Windows-pc’s te vervangen, zoals die in 2019, draaiden op niet veel uit.