Nieuws

Studenten gebruiken steeds meer AI om papers te schrijven

studenten AI
© iStock / sturti
AI is populair in het onderwijs: steeds meer studenten gebruiken AI-tools om papers en opstellen te schrijven, wijzen cijfers uit.

Eind 2022 liet OpenAI zijn chatbot op de wereld los. Wereldwijd lieten studenten de generatieve AI-tool meteen hun huiswerk invullen en helpen bij papers. Onderzoek wijst uit dat dat steeds vaker gebeurt, en dat is niet helemaal positief.

De cijfers komen van Turnitin, een bedrijf dat allerlei academische softwaretools aanbiedt. Zo zijn er producten die feedback op een paper kunnen geven, maar kan je ook efficiënt checken of er plagiaat in je tekst voorkomt. Daar blijft het natuurlijk niet bij: sinds april biedt Turnitin ook een AI-checker. Die tool controleert of er passages door AI geschreven werden.

AI-tools zijn populair

Dat studenten AI gebruiken om papers te schrijven, zou ondertussen geen verrassing meer mogen zijn. Toch valt op hoe groot het aandeel van AI tegenwoordig is. Turnitin analyseerde maar liefst 200 miljoen papers, waarvan maar liefst 11% voor één vijfde door AI geschreven werd. Er zijn echter ook studenten die AI het merendeel van het werk laten doen: de onderzoekers kwamen maar liefst 6 miljoen papers tegen waarin AI 80% van de tekst schreef. Dat komt neer op ongeveer 3% van alle geanalyseerde papers.

Generatieve AI-tools blijken dus ongelooflijk populair bij studenten, en dat toont ander onderzoek ook aan. Wanneer ze de vraag krijgen of ze regelmatig AI-tools zoals ChatGPT en Gemini gebruiken, antwoordt bijna de helft positief. Sterker nog: indien de universiteit of hogeschool AI-tools verbiedt, zegt 75% van de studenten dat dat hen niet afschrikt. Ze zouden AI blijven gebruiken, ook al mag dat strikt genomen niet.

AI en het onderwijs

Annie Chechitelli, CPO bij Turnitin, stipt aan dat het onderwijs aan het transformeren is. De AI-tools zorgen ervoor dat academische integriteit belangrijker wordt dan ooit, zegt ze. Of het detecteren van AI in papers daarvoor voldoende is, is maar de vraag. Dat AI zodanig vaak gebruikt wordt door studenten, noopt in ieder geval tot een discussie van wat wenselijk is. AI maakt het namelijk mogelijk om sneller dan ooit samen te vatten of informatie te vinden, ook in talen die je zelf niet verstaat. Of dat AI-systeem het ook altijd bij het rechte eind heeft, dat is natuurlijk een andere vraag.

Uitgelicht artikel ChatGPT Nieuwe versie van ChatGPT draait minder rond de pot
aiChatGPTgeminionderwijs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken