Mobile Vikings lanceert supersnel glasvezel tot 5 Gbps
Een vereiste voor deze hogere snelheid is wel dat je een glasvezelaansluiting hebt. Via DSL zijn de genoemde snelheden niet haalbaar. Klanten krijgen bovendien een nieuwe Internet Box en modem. Dit is gratis voor zowel bestaande als nieuwe Mobile Vikings-klanten. Geïnteresseerden kunnen het nieuwe abonnement per direct afsluiten via de diverse verkoopkanalen. Het prijskaartje van 90 euro per maand is niet mals, maar het is dan ook zeker niet voor iedereen bedoeld.
“Onze bestaande abonnementen voldoen vandaag al ruimschoots aan de verwachtingen van onze Vikings”, vertelt David Van Eynde, managing director van Mobile Vikings. Tot voor kort had je bij de Proximus-dochter keuze uit twee fiberabonnementen met 1 Gbps of 100 Mbps downloadsnelheid. Voor de meeste huishoudens zal dat overwegend voldoende zijn. Toch zijn er klanten die net iets meer van hun internetverbinding verwachten: zij kunnen voortaan kiezen voor 5 Gbps fiber.
Het gaat overigens niet om symmetrische datasnelheden. Concreet: de uploadsnelheid ligt dus niet op 5 Gbps, maar komt uit op maximaal 1 Gbps. Ook bij Proximus zijn de snelheden op fiber niet symmetrisch. Het duurste fiberabonnement van het moederconcern biedt overigens wel aanzienlijk hogere snelheden, tot 8,5 Gbps download- en 1 Gbps uploadsnelheid.
Nut en noodzaak
Volgens Van Eynde is de “tijd rijp” voor 5 Gbps nu er zo’n 1,75 miljoen huishoudens in België op fiber zijn aangesloten. Toch is het maar de vraag wat je werkelijk hebt aan 5 Gbps-internet. Via wifi kan de snelheid doorgaans niet worden gehaald, tenzij je een Wi-Fi 6E-router met een 5 Gbps-netwerkaansluiting in huis haalt. De meeste routers blijven echter steken op 2,5 Gbps.
Via bekabelde verbindingen met bijvoorbeeld CAT 6E-kabels zijn datasnelheden tot 10 Gbps in principe mogelijk. Toch zal je daar in de praktijk maar weinig aan hebben: pc’s en zelfs NAS-systemen zijn vaak nog uitgerust met 1 Gbps-aansluitingen. Tenzij je van plan bent al je apparatuur in huis te upgraden, is het maar de vraag hoeveel je werkelijk hebt aan de hogere snelheden.