Nieuws

Proximus: 10 Gbps fiber komt deze zomer naar alle Belgen

Proximus rolt inmiddels 10 Gbps datasnelheden via glasvezel uit voor huishoudens in Antwerpen, Brussel, Gent, Luik en Namen. Vanaf de zomer is Ultra Fiber voor alle Fiber-klanten beschikbaar.

Proximus kondigde in oktober aan op de proppen te komen met een 10 Gbps glasvezelabonnement. Dit Ultra Fiber-aanbod rolt inmiddels uit naar de eerste 250 proefpersonen. Dat meldt het bedrijf op Twitter. Volgens Proximus is die maximale theoretische datasnelheid van 10 Gbps momenteel nog in een beperkt aantal steden beschikbaar, te weten Antwerpen, Brussel, Luik en Namen. Later dit jaar – meer specifiek vanaf de zomer – wil Proximus de Ultra Fiber-snelheden beschikbaar stellen aan alle bestaande klanten met een glasvezelaansluiting van de provider. Klanten die dus nog geen fiber van Proximus hebben, moeten wachten tot hun DSL-lijn wordt vervangen.

Optelsom van datasnelheden

Hoewel Proximus steeds spreekt van datasnelheden tot 10 Gbps, is dat wel enigszins misleidend. Als Ultra Fiber-klant mag je namelijk downloadsnelheden tot 8,5 Gbps verwachten. De uploadsnelheden van het Ultra-abonnement komen uit op maximaal 1,5 Gbps. Bij elkaar dus bijna 10 Gbps, maar van de genoemde 10 Gbps kan je dus niet volledig genieten in het downloadaanbod. Desalniettemin is het een flinke snelheidswinst voor klanten van de operator. Het bestaande glasvezel-aanbod loopt namelijk tot 1 Gbps.

Aan zulke datasnelheden zit tegelijk ook een flink prijskaartje. Kenneth Dee, een van de eerste Ultra Fiber-klanten in België, meldde via Twitter dat het abonnement ‘minstens 113 euro per maand’ kost. De kost voor het Ultra Fiber ligt daarmee 63 euro hoger dan het huidige glasvezel-abonnement met een maximale datasnelheid van 1 Gbps: dat plan kost maandelijks 50 euro.

Uitrol zakelijke Proximus-klanten

Proximus spreekt in haar tweet niet over de uitrol naar bedrijven. Wel schrijft het als een reactie op een vraag onder de tweet dat “klanten die in aanmerking komen, bericht krijgen wanneer de (Business) Ultra Fiber optie voor hen beschikbaar is.” Het lijkt er alvast op dat huishoudens op het Fiber-netwerk van glasvezel voorrang krijgen op zakelijke afnemers; anders gezegd: vertraging op de uitrol voor consumenten lijkt alvast niet aan de orde.

Uitrol glasvezel in België

De uitrol van hogere maximasnelheden hangt samen met de geplande verglazing van Proximus. Het bedrijf zegt tegen 2028 al 70 procent van alle Belgische gebouwen te willen voorzien van fiber. Rond 2032 moet dat percentage zelfs zijn opgelopen naar 95 procent, dat kondigde de provider afgelopen zomer aan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business