EU onderzoekt TikTok Lite: mogelijk (te) verslavend
De Europese Unie (EU) uit haar zorgen over de verslavende werking van TikTok Lite, een lichtere versie van de populaire video-app TikTok. De introductie van een beloningsprogramma door TikTok Lite, waarbij gebruikers worden beloond voor het bekijken van bepaalde video’s en het uitnodigen van contacten, zou kunnen leiden tot overmatige schermtijd en verslaving aan sociale media. Dit terwijl de Digital Services Act (DSA) juist bedoeld is om dergelijke praktijken te voorkomen.
Verplichte risicoanalyse niet uitgevoerd
Volgens de DSA is het aan socialemediaplatformen om te voorkomen dat jongere gebruikers verslaafd raken aan hun diensten. TikTok Lite, hoewel officieel bedoeld voor volwassenen, is relatief eenvoudig toegankelijk voor jongeren. De leeftijdsverificatie van de app blijkt eenvoudig te omzeilen. Bovendien is er, opmerkelijk genoeg, geen risicoanalyse uitgevoerd voorafgaand aan de release van TikTok Lite in Frankrijk en Spanje, terwijl dit sinds de inwerkingtreding van de DSA verplicht is voor socialmediaplatformen.
De Europese Commissie heeft TikTok vorige week een ultimatum van 24 uur gesteld om alsnog een risicoanalyse op te stellen. Daarnaast heeft TikTok tot woensdag de tijd om te beargumenteren hoe het de risico’s van het ‘Task and Reward Program’ wil beperken. De Commissie gaf maandag aan “nog geen bevredigende antwoorden” te hebben ontvangen.
Schorsing beloningsprogramma
Eurocommissaris Thierry Breton voor de Interne Markt waarschuwt op Twitter: “We zijn bereid om tussentijdse maatregelen van de DSA in werking te stellen, waaronder de opschorting van het TikTok Lite ‘beloningsprogramma'”. Dit zou de eerste keer zijn dat de Europese Commissie gebruikmaakt van haar bevoegdheden onder de DSA.
Boetes tot 1% van de wereldwijde omzet
Een schorsing van het beloningsprogramma is slechts de eerste stap. Blijft TikTok de DSA ontduiken, dan kan het Chinese bedrijf boetes tot 1% van zijn wereldwijde omzet opgelegd krijgen. De EU kan zelfs aanvullende boetes van 5% van de dagomzet opleggen.
Dit zou niet de eerste keer zijn dat ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, een boete van de EU ontvangt. Het bedrijf werd eerder al beboet voor schending van de privacywetgeving. Momenteel wordt ByteDance ook onderzocht met betrekking tot de bescherming van kinderen op zijn platform.
Verbod of verkoop in de VS
Naast Europa is ook de VS kritisch over ByteDance en TikTok. Nieuwe wetgeving in de VS beoogt het platform in handen te brengen van een Amerikaans bedrijf. ByteDance heeft 12 maanden de tijd om hieraan te voldoen, anders moet het definitief de VS verlaten. Of de wetgeving wordt goedgekeurd, is nog onzeker. Vorige week passeerde het voorstel met succes het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De Senaat moet nu nog stemmen over het wetsvoorstel. Diverse politici, ook van de Republikeinse partij, hebben zich al tegen het voorstel uitgesproken.