Nieuws

TikTok in de ban: Amerikaanse wet om Chinese apps te weren in behandeling

TikTok
© iStock / Solen Feyissa
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft wederom een wetsvoorstel goedgekeurd waarin staat vastgelegd dat ByteDance TikTok moet verkopen. Wel zijn de voorwaarden aangepast.

Eerder dit voorjaar werd het wetsvoorstel ‘Protecting America from Foreign Adversary Controlled Applications’ al voorgelegd aan het Huis van Afgevaardigden. Ook toen kreeg de wetgeving steun van een meerderheid. Bij een stemming in de Senaat werd het voorstel echter verworpen. Met het nieuwe wetsvoorstel willen de wetgevers dit nu voorkomen.

Gewijzigd wetsvoorstel

Hiervoor hebben ze onder andere de verkooptermijn voor buitenlandse apps verlengd. Zo heeft het bedrijf niet zes, maar negen maanden de tijd om TikTok van de hand te doen. De Amerikaanse president kan deze termijn indien nodig met 90 dagen verlengen. Hierdoor zou het Chinese bedrijf in totaal twaalf maanden hebben om een koper te vinden voor de socialmedia-app.

Mogelijk nog een belangrijkere wijziging is de wijze waarop het wetsvoorstel wordt voorgelegd. Het maakt nu deel uit van een pakket met voorstellen met daarin kritieke steunpakketten voor Israël, Oekraïne en Taiwan. Net als bij de vorige stemming is de wetgeving met een grote meerderheid door het Huis van Afgevaardigden aangenomen, met 360 stemmen voor en 58 tegen.

Verwacht wordt dat de wetgeving op korte termijn door de Senaat wordt behandeld. Onduidelijk is of het voorstel daar ditmaal wel kans van slagen heeft. Vast staat dat de Amerikaanse president geen veto zal uitspreken tegen de maatregelen tegen Chinese applicaties. Biden heeft eerder aangegeven de wet te ondertekenen als hij deze wordt voorgelegd.

Verplicht verkopen of blokkeren

Het doel van de wet is relatief eenvoudig: het beschermen van de Amerikaanse nationale veiligheid. De Amerikanen willen voorkomen dat de Chinese overheid via TikTok Amerikaanse burgers kan bespioneren. Dat ByteDance de tools heeft om Amerikanen te bespioneren, bleek eerder toen het socialmediaplatform ervan werd beschuldigd Amerikaanse journalisten te bespioneren. Onder Chinese wetgeving is TikTok ook verplicht om gebruikersgegevens af te staan, ook van Amerikanen.

Vandaar dat het voorstel gericht is op de verkoop van TikTok aan een Amerikaanse partij. Zodoende verliest ByteDance, en dus ook de Chinese overheid, de controle over de gebruikersgegevens. Wordt de socialmedia-app niet binnen de afgesproken termijn verkocht, dan volgt een blokkade in appwinkels. Apple, Google en anderen moeten de app dan uit hun appwinkels halen. Ook mogen gegevens van het platform niet meer worden opgeslagen bij Amerikaanse webhostingbedrijven.

Alle ‘buitenlandse apps’

De wetgeving treft overigens niet alleen ByteDance. In principe vallen alle buitenlandse apps onder het nieuwe regime. Zolang ze actief willen blijven in de VS, zouden ze dus verplicht kunnen worden om zich aan een Amerikaans bedrijf te verkopen. Voorlopig lijkt de wetgever vooral uit te zijn op een verkoop van TikTok. Anderen kunnen op termijn uiteraard volgen.

Beveiligingbusinesstiktokvs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen