Nieuws

Neuralinks eerste succesvolle test komt met een kanttekening

Neuralink
kovop / Shutterstock.com
De eerste test van Neuralink op mensen is een succes, al kan de communicatie van het bedrijf stukken beter.

Neuralink is het biotechbedrijf van Elon Musk dat chips inplant bij mensen. Een tijd geleden vond het bedrijf een testpersoon om het eerste implantaat te testen. De resultaten van die tests zijn hoopgevend, al zijn ze niet zonder problemen.

Uitgelicht artikel neuralink Neuralinks eerste proef op mensen is een succes

Musk zelf is lovend over de technologie: op X bericht hij dat de eerste honderd dagen van hun test op mensen een succes is. De bedoeling van Neuralinks implantaten is vooral om lichamelijke functies te herstellen. De 29-jarige testpersoon Nolan Arbaugh is bijvoorbeeld verlamd vanaf de schouders. Het implantaat doet hem niet opeens terug wandelen, maar maakt wel andere dingen mogelijk. Het bedrijf toonde al filmpjes waarin Arbaugh een spelletje schaak en zelfs een potje Mario Kart speelt. Dat doet vermoeden dat de test een succes was, maar dat is niet helemaal waar.

Draden losgekomen

Neuralink zelf spendeert er bijzonder weinig aandacht aan. In een rapport naar aanleiding van die eerste 100 testdagen, moet het bedrijf toegeven dat er een en ander schortte aan het implantaat. “In de weken na de operatie, zijn er een aantal draden losgekomen van het brein”, valt daar te lezen. Dat zorgde ervoor dat de chip veel minder gegevens aankreeg om te verwerken, waardoor de werking van het implantaat in het gedrang kwam.

Het bedrijf zou er kort over gedacht hebben om het implantaat dan maar weer te verwijderen. Dat bleek echter niet nodig: het algoritme dat de hersensignalen verwerkt, werd iets gevoeliger gemaakt. Daarnaast werd ook gewerkt aan de vertaallaag, het gedeelte dat hersengolven omzet in muisbewegingen. Neuralink stelt vast dat de aanpassingen het product verbeterden, en dat Arbaugh het beter doet dan in de eerste dagen met de chip.

Alsnog succesvol

Neuralink laat weten dat de gezondheid van Arbaugh nooit in het gedrang kwam. De losgekomen draadjes zorgen er vooral voor dat de computer minder snel ging werken, maar dat probleem werd intussen opgelost.

Al bij al kan dus wel over een succesvolle test gesproken worden, al baart het zorgen dat het biotechbedrijf zelf niet echt communiceerde over de moeilijkheden. The Wall Street Journal rapporteert dat Neuralink pas iets liet weten over de problemen na een vraag van de krant. Anders gezegd: het bedrijf lijkt pas transparant te willen zijn als er geen andere optie meer is.

biotechnologieelon muskneuralink

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600