Nieuws

Neuralinks eerste proef op mensen is een succes

neuralink implantaat BCI
© iStock / Just_Super
Via sociaal medium X laat Elon Musk weten dat Neuralink, een van zijn vele bedrijven, een mijlpaal behaalde. Het biotechbedrijf slaagde er voor het eerst in om een hersenimplantaat te plaatsen.

Neuralink houdt zich sinds 2016 bezig met de ontwikkeling van hersenimplantaten. Het bedrijf wil de technologie gebruiken om allerlei lichamelijke en geestelijke problemen op te lossen. Zo kunnen de implantaten ervoor zorgen dat verlammingssymptomen opgehoffen worden en dat blinden en doven weer kunnen zien of horen. Daarnaast wil Musk de technologie inzitten om mentale problemen, zoals depressie, op te lossen.

Het bedrijf kreeg in mei vorig jaar voor het eerst toestemming om de hersenimplantaten op mensen te testen. Voordien werd de technologie nog getest op primaten. Dat leverde indrukwekkende beelden op van een primaat die Pong speelde, waarbij die het computerspelletje bediende met het implantaat.

Ook dat behoort tot de mogelijkheden van het implantaat: je neuronen worden dan gelinkt aan een computer. Daardoor zou je op natuurlijke wijze met het apparaat kunnen interageren. Waarvoor het testimplantaat, waarover Neuralink nu bericht, moet dienen, is niet geweten.

Succes

Wel is geweten dat die eerste proef op mensen een succes is. Musk laat via X weten dat het implantaat de neuronenactiviteit goed oppikt. Dat stelt het bedrijf in staat om, op basis van die neuronenactiviteit, bepaalde functies voor het eerst te testen. Volgens Musk stelt de proefpersoon het bovendien goed.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business