Arm gaat AI-chips ontwerpen in nieuwe divisie
Arm staat bekend als het brein achter chiptechnologie en ontwerpt de kerncomponenten, zoals die voor de CPU. Vervolgens verkoopt het zijn architectuur door aan partnerorganisaties, die de chips fabriceren. Voor het einde van 2025 zou TSMC al de eerste AI-chips gebouwd moeten hebben met de technologie die Arm aanreikt.
Daarna kunnen ze de massaproductie opstarten. Van zodra die op gang gekomen is, zou de Arm-afdeling onder de vleugels van het Japanse SoftBank komen te zitten. Die partij koos in september van vorig jaar voor een beursgang met Arm. De totale kosten voor het ontwerp en de productie van de chips, zouden oplopen tot wel honderden miljoenen euro’s.
Arm heeft haast
Voor het eerst zou het hele ontwerp- en productieproces dermate snel gaan. In het verleden was het traject voor de lancering van zo’n compleet nieuwe halfgeleider wel 18 tot 36 maanden lang. Het wil wel wat zeggen over het belang van de chip voor Arm en partner TSMC. De kans bestaat wel dat het oprichten van de nieuwe divisie meer tijd vraagt dan de ambitieuze plannen toelaten. Dat zal komend jaar moeten blijken.
De race naar een nieuwe AI-chip wordt ongetwijfeld aangewakkerd door de plannen van de concurrentie. Zo werkt Microsoft al samen met Intel aan een eigen AI-chip, die de softwaregigant wil gebruiken in datacenters. Ook Google werkte al samen met Arm, voor een AI-chip met de naam Axion.
Arm minder neutraal
Arm lijkt zo weer wat meer af te wijken van zijn ‘Zwitsers’ model, waarbij het zich niet in de concurrentiestrijd mengde en zijn technologie gewoon doorverkocht aan derden, zoals Qualcomm, Nvidia, Microsoft en Apple. Eerder leek het er even op dat Arm overgenomen zou worden door Nvidia, wat de onpartijdigheid zou doorbreken. Maar dat ging uiteindelijk niet door, omdat mededingingsautoriteiten geen groen licht hadden gegeven. Daarop besloot SoftBank dus naar de beurs te gaan.