Nieuws

Google lanceert Axion, ARM-CPU voor datacenters van eigen makelij

Google Axion
© Google
Google onthult Axion, een ARM-chip van eigen makelij die binnenkort, op efficiënte wijze, datacenters moet gaan aandrijven.

Tijdens het Cloud Next-evenement maakt Google elk jaar heel wat nieuwigheden omtrent Google Cloud bekend. Het bedrijf liet een flink aantal ontwikkeling met betrekking tot AI zien, maar komt ook met nieuwe hardware voor hun datacenters.

Beter en zuiniger

Die nieuwe ARM-CPU werd Axion gedoopt, en werd ontwikkeld naar het voorbeeld van de Neoverse V2. Dat resulteert in een CPU die volgens Google 50% beter presteert dan de meeste recente x86-chips. De chips werden niet alleen sterker, maar zijn bovendien energie-efficiënt. Dat is mogelijk dankzij het design van de chip: er zitten veel meer rekenkernen op Axion dan op een klassieke x86-chip, wat de prestaties bevordert.

Het enige probleem is dat heel wat workloads niet geoptimaliseerd zijn voor ARM-chips. Dat euvel zou mettertijd verholpen moeten worden, maar voorlopig komt de x86-architectuur nog het meeste voor. Het is dus niet duidelijk of bedrijven de prestatie- en energiewinst meteen in alle omgevingen zien terugkomen. Benchmarks, die Google binnenkort beschikbaar stelt, zullen daar meer duidelijkheid in moeten scheppen.

Beschikbaarheid

Google zal Axion beschikbaar stellen in verschillende VM’s. Onder andere Google Cloud Compute Engine, Google Kubernetes Engine, Dataproc, Dataflox en Cloud Batch zullen VM’s krijgen die op de nieuwe ARM-chip draaien. Wanneer de nieuwe chip beschikbaar wordt in Google Cloud is nog niet duidelijk, maar het zoekmachinebedrijf verzekert klanten ervan dat de chip goed zijn werk doet. Intern drijft Axion namelijk nu al YouTube-advertenties, Google Earth en BigTable aan.

Chips van Google

Google maakt al een tijdje eigen CPU’s, maar die lijken niet op de Axion die nu gelanceerd wordt. Voor zijn smartphones ontwikkelde het al verschillende Tensor-chips, terwijl het zijn datacenters al enkele jaren voor ziet van Tensor Processing Units of ‘TPU’s’. Axion draait echter op een andere architectuur, die veel zuiniger is. AWS biedt al sinds 2018 zo’n chips, die de laatste jaren consequent aan populariteit winnen. Ook voor consumenten kijken ze bij Microsoft nu in de richting van ARM-chips, die de prestaties en energie-efficiëntie een flinke boost moeten geven.

Uitgelicht artikel Google Google investeert 1 miljard euro in Belgische datacenters

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business