Nieuws

OpenAI brengt betalende functies naar gratis gebruikers met GPT-4o

GPT-4o chatgpt
© OpenAI
De laatste nieuwigheid van OpenAI is een model voor ChatGPT dat de chatbot laat spreken. Gratis gebruikers krijgen er ook toegang toe.

Verwacht werd dat OpenAI gisteren een zoekmachine zou lanceren om Google te beconcurreren. Uiteindelijk blijkt dat het bedrijf op een ander vlak concurrentie gaat bieden: op dat van de spraakassistenten. Met GPT-4o lanceert het bedrijf namelijk een nieuw taalmodel waardoor de populaire chatbot kan spreken.

Tot de dag van vandaag was er een strikt onderscheid tussen spraakassistenten zoals Google Assistant, Siri en Cortana enerzijds en AI-chatbots zoals Copilot, Gemini en ChatGPT anderzijds. Met de lancering van OpenAI’s nieuwste taalmodel valt dat onderscheid enigszins weg. De nieuwste versie van de chatbot zoekt namelijk de grenzen tussen spraakassistent en AI-hulp op, en probeert het beste van die twee werelden te bieden.

GPT-4o

In die nieuwe versie van ChatGPT zitten functies die je normaal gezien niet krijgt bij digitale assistenten. Zo kan GPT-4o overweg met foto’s: je kan bijvoorbeeld een foto van een menukaart opladen. Het AI-systeem zal die kaart vertalen indien nodig, en geeft je meteen wat extra informatie over het eten als je daarover vraagt. Het AI-systeem kan ook overweg met bewegende beelden: OpenAI haalt het voorbeeld aan van een sportwedstrijd. Die kan je aan ChatGPT laten zien. Benieuwd naar de regels? Dat hoef je maar te vragen: het AI-systeem legt ze met plezier aan je uit.

De mogelijkheden vallen eigenlijk nu al indrukwekkend te noemen. In de demo’s van OpenAI komt het antwoord steeds bijzonder snel en in de stijl die je van ChatGPT gewoon bent. In eerste instantie zal dat nog wel via een chatvenster gebeuren: OpenAI lanceert de spraakmogelijkheden op een later moment pas.

OpenAI rolt ChatGPT-4o meteen uit naar zowel betalende en niet-betalende klanten. Wel zitten er in beide gevallen meteen gebruikslimieten op dat nieuwste taalmodel. Die grens wordt dynamisch bepaald, afhankelijk van hoe druk het op de server is. Voor Plus-gebruikers is er ook een limiet, maar ligt die vijf keer hoger. Teams- en Enterprise-klanten krijgen nog hogere limieten. Bots je tegen de limiet aan? Dan schakelt de chatbot automatisch over op het GPT-3.5-taalmodel, zodat je kan blijven chatten.

Nieuwe mogelijkheden

Dat je als niet-betalende klant een van de meest recente taalmodellen mag gebruiken, is een nieuwigheid. Dat brengt allerlei nieuwe functies met zich mee die niet beschikbaar zijn in een model zoals GPT-3.5. De chatbot is niet alleen slimmer, maar kan bijvoorbeeld ook opzoekingen op het internet doen. Bovendien is die met het GPT-4o-model in staat om data te analyseren en grafieken op te stellen.

Uitgelicht artikel chatgpt financial times ChatGPT leest nu ook de Financial Times

Je zal ook bestanden kunnen uploaden om deze te laten samenvatten of te analyseren. Datzelfde lukt ook voor foto’s, maar wel alleen als je tegen het GPT-4o-model spreekt. Bots je tegen de gebruikslimiet aan? Dan zal je even moeten wachten voor je opnieuw toegang krijgt tot die uitgebreide functies.

ChatGPT op Mac

GPT-4o opent interessante mogelijkheden voor wie ChatGPT rechtstreeks op de desktop kan gebruiken. Daardoor kan je met een snelkoppeling (optie + spatie) meteen de chatbot aan het werk stellen. Dat kan op de traditionele chatsgewijze manier, maar je kan het AI-systeem ook bestanden van op je systeem voorschotelen. De app voor Mac is meteen beschikbaar voor betalende en niet-betalende gebruikers, al zal wie niet betaalt af en toe op grenzen botsen. Functies zoals het opladen van een document zijn namelijk begrensd, doordat je er het GPT-4o-model voor moet gebruiken.

Later dit jaar plant OpenAI een soortgelijke applicatie voor Windows te lanceren.

aiAI-chatbotChatGPTGPT-4oOpenAIspraakassistent

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken