Nieuws

Zoekmachine met ChatGPT zou maandag online komen

Gemini app Google
© iStock / Kenneth Cheung
Vanaf maandag zou OpenAI met een concurrent voor de zoekmachine van Google komen, op basis van ChatGPT.

Google kijkt al een tijdje met argusogen naar AI-toepassingen. Een groot deel van de inkomsten van het bedrijf zijn namelijk afkomstig uit de zoekmachine. Alleen blijkt zo’n zoekmachine, waarin je zelf nog op zoek moet gaan naar een antwoord, populariteit te verliezen. Meer en meer gebruikers vinden het makkelijk om het antwoord op hun vragen bij een AI-chatbot zoals ChatGPT te zoeken, waardoor de zoekmachine links blijft liggen. Door generatieve AI-tools in zoekmachines te integreren, probeert Google dat te verhelpen. Die ‘Search Generative Experience’ (SGE) is hier nog niet beschikbaar, maar de tool kan onder andere zoekresultaten samenvatten en je helpen vinden wat je zoekt.

Google is natuurlijk niet het enige bedrijf dat AI in een zoekmachine integreerde. Microsoft integreerde technologie van OpenAI in zoekmachine Bing. Hoewel het bedrijf zo wat meer gebruikers wist aan te trekken, maakt het daarmee geen deuk in de oppermacht van Google. OpenAI, dat al een tijdje aan een zoekmachine lijkt te werken, zou het nu ook tegen de gigant opnemen.

Website reeds online

In februari berichtte The Information al dat OpenAI aan een zoekmachine werkte. Dat werk lijkt stilaan vruchten af te werpen: een Reddit-gebruiker ontdekte namelijk een SSL-certificaat voor die zoekmachine. Dat certificaat dient om de identiteit van websites te verifiëren en is enorm belangrijk om gebruikers te bescherming tegen bijvoorbeeld phishing. Volgens het certificaat zal de zoekmachine van OpenAI te vinden zijn op https://search.chatgpt.com. Wie die domeinnaam nu al ingeeft, zal merken dat er een melding “not found” verschijnt.

Dat is eigenlijk goed nieuws, aangezien dat wil zeggen dat de webpagina bestaat. Indien dat niet het geval was, zou de browser ‘Error 404’ laten zien, maar dat is hier dus niet het geval.

Hoe de zoekmachine er uiteindelijk uit zal zien of welke functies er precies in zitten, is nog onbekend. De kans is groot dat ChatGPT, net zoals Googles SGE-oplossing, zoekresultaten voor je zal samenvatten.

Vanaf maandag 13 mei

De kans is groot dat de zoekmachine er eerder vroeg dan laat komt. Pete Huang, host van AI-podcast The Neuron, plaatste een post op X waarin hij zinspeelt op een release op 9 mei. Die deadline is inmiddels verstreken, maar een ChatGPT-zoekmachine is nog steeds niet in zicht. Op basis van de meest recente informatie zou de zoekmachine vanaf maandag 13 mei. Die datum is niet toevallig gekozen: daags nadien organiseert Google het eigen I/O-evenement, waar het ook een aantal nieuwe aankondigingen zal maken.

Wie in tussentijd al zoekopdrachten wil uitvoeren met AI, kan daarvoor terecht bij perplexity.ai. Daar kan je vandaag al een AI-gestuurde zoekmachine gebruiken, al heeft het bedrijf lang niet zoveel middelen als ChatGPT of Google. Of de resultaten even goed zijn als bij die andere zoekmachine-aanbieders, zal je binnenkort zelf kunnen uitmaken.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 3 mei 2024 en werd bijgewerkt met de meest recente informatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business