Nieuws

OpenAI werkt aan eigen zoekmachine als concurrent voor Google

Gemini app Google
© iStock / Kenneth Cheung
OpenAI wil rechtstreeks met Google concurreren en ontwikkelt naast een spraakassistent nu ook een eigen zoekmachine.

OpenAI zorgde eind 2022 voor opschudding met de lancering van ChatGPT. Ondertussen blijft het bedrijf voortbouwen aan het GPT-gamma. Het begint zelfs te concurreren met Google: het bedrijf werkt aan een ChatGPT-spraakassistent, maar ook aan een zoekmachine. Dat blijkt uit informatie die The Information kon bemachtigen.

De ChatGPT-bouwer werkt al langer aan de mogelijkheid om de Android-spraakassistent te vervangen. Daarmee concurreert het bedrijf rechtstreeks met Google, dat met Assistant de standaard spraakassistent voor Android-toestellen biedt. Wanneer die GPT-assistent klaar is, is niet geweten. Wel zullen gebruikers een ChatGPT Plus-abonnement moeten nemen om de spraakassistent in te kunnen stellen. Of de AI-assistent op die manier weerwoord weet te bieden aan Googles geüpgradede Gemini-assistent is maar de vraag. Ook daar zitten namelijk sinds kort AI-mogelijkheden in verwerkt, al zijn ze voor Europese gebruikers nog niet beschikbaar.

Googelen met OpenAI

Nu zou OpenAI Google ook op een ander front gaan bekampen: dat van de zoekmachine. Naar verluidt werkt OpenAI aan een eigen zoekmachine, die deels aangedreven wordt door Microsofts Bing. Erg gek is dat niet: Plus-gebruikers kunnen ChatGPT al laten surfen met Bing om actuele informatie in antwoorden op te nemen. Een zoekmachine lijkt dan ook niet ver weg.

OpenAI zou trouwens niet eens de eerste aanbieder van zo’n AI-zoekmachine zijn. Met een tool als Perplexity AI kan je vandaag al AI gebruiken om het web af te zoeken. Daar kan je een vraag stellen aan een AI-systeem en krijg je niet alleen een rechtstreeks antwoord terug, maar ook een aantal links waar je zelf het antwoord kan gaan zoeken.

Of zulke vernuftigheden de oppermacht van Google kunnen doorbreken, dat is maar de vraag. Google domineert de zoekmachinemarkt al jaren. Recente inspanningen van Microsoft, waar ze een AI-systeem in Bing verwerkten, werpen alvast hun vruchten af. De zoekmachine van Microsoft heeft volgens Statista ondertussen een marktaandeel van 10,51%. Een duidelijke stijging tegenover de 4% van 2019. Of OpenAI meer dan een klein deukje weet te maken in het marktaandeel van Google, moet dus nog blijken. Eén ding staat vast: gebruikers zullen binnenkort kunnen googelen via OpenAI.

Uitgelicht artikel OpenAI assistent ChatGPT gaat strijd aan met Google Assistant

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business