Nieuws

Google-chatbot Gemini komt naar smartphones en Google Assistant

Gemini app Google
© iStock / Kenneth Cheung
Gemini komt naar smartphones. De chatbot van Google is in Europa alleen wat trager dan elders in de wereld.

Google maakt vandaag een reeks veranderingen aan hun Bard-chatbot bekend. Allereerst verandert de naam van de chatbot naar Gemini, en komt er een tweede versie die meer mogelijkheden biedt. Tegelijk maakt Google het makkelijker dan ooit om de chatbot aan te spreken: het bedrijf komt namelijk met een app voor Android-telefoons en maakt de bot ook beschikbaar op iOS.

Volgens Google vragen gebruikers al langer om Gemini beter toegankelijk te maken voor smartphonegebruikers. Zowel voor Android als iOS komt het bedrijf nu met een oplossing. Die oplossing ziet er voor beide besturingssystemen wel een beetje anders uit.

Android

Android-gebruikers zullen een nieuwe app kunnen installeren. De app heet gewoon ‘Gemini’ en is te vinden in de Google Play Store. De app maakt het mogelijk om tekstberichten, spraakberichten en zelfs beelden aan de chatbot van Google te serveren. Zo zal je bijvoorbeeld een foto kunnen nemen van een plattegrond, en aan Gemini kunnen vragen om je naar de uitgang te loodsen. Het is ook mogelijk om hulp te krijgen bij het schrijven van sms’jes en vervelende e-mails.

Daar blifjt het echter niet bij: gebruikers kunnen Gemini ook activeren via Google Assistant. Doe je dat? Dan zal Gemini de plek van Google Assistant innemen. Door simpelweg “Hey Google” te zeggen of te vegen vanaf de schermhoek, afhankelijk van de telefoon, kan je de AI-assistent oproepen. Door dit te doen activeer je een overlay waarin je vragen kan stellen aan Gemini. Dat kan van alles zijn, of je iets opzoeken op internet, of een passende beschrijving voor een foto zoekt: Gemini kan ermee overweg. Vertrouwde Google Assistant-functies, zoals timers zetten en je smarthomeapparatuur bedienen, blijven gewoon aanwezig.

iOS

Op iOS ligt de situatie iets anders: iPhone-gebruikers krijgen “in de komende” weken toegang tot Gemini op hun smartphone. In tegenstelling tot Android-gebruikers moeten zij er geen extra app voor installeren: de chatbot wordt gewoon aan de Google-app toegevoegd. In die app kan je middels een knop schakelen tussen Discover en Gemini en al je vragen stellen.

Beschikbaarheid

Tenminste, dat zou het geval zijn als je in Amerika woonde. In België en Nederland is de Gemini-app, net zoals in de rest van de Europese Economische Ruimte, niet beschikbaar. Ook in Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk is de nieuwe app niet te vinden. Wanneer de app dan wel in de Play Store verschijnt laat Google niet merken. Het bedrijf zegt “een doordachte aanpak” te hanteren bij de uitrol.

Indien de uitrol even snel verloopt als die van Bard destijds, kan het zijn dat we in onze regio toch enkele maanden moeten wachten op de uitrol van de Gemini-app.

Uitgelicht artikel Gemini Bard-chatbot heet voortaan Gemini en krijgt slimmere tweeling

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business