Nieuws

Bard krijgt langverwachte Europese lancering

google bard
© Google
Na lang wachten is Google's AI-chatbot Bard eindelijk in onze contreien beschikbaar. Met de lancering krijgt de bot meteen enkele upgrades.

Hij kan je recepten geven voor salades die bij barbecues passen, een lijst met namen voor je hond samenstellen die gebaseerd zijn op films, bewegingstips geven, de verjaardag van je kind helpen plannen – en dat allemaal in het Nederlands, vanaf vandaag. Google’s AI-chatbot Bard is vanaf vandaag beschikbaar in Europa en hij is volledig in het Nederlands te gebruiken.  

Bard heeft er een vrij hobbelig parcours opzitten. Al sinds het begin van het jaar kijken Europese gebruikers op dezelfde grijze muur, met de vermelding dat Bard in onze contreien niet beschikbaar is. Vanuit de Verenigde Staten klonk echter meermaals de bewering dat Bard “te vroeg” werd vrijgegeven. Aanvankelijk gaf de chatbot van Google veel foute antwoorden – tot grote spot van het internet. Zo maakte Bard een fout in het promofilmpje waarmee Google het AI-systeem aan de wereld voorstelde.

Aanvankelijk maakte Bard dus geen al te beste beurt, zeker niet wanneer de chatbot vergeleken werd met de systemen van Microsoft en OpenAI. In april kreeg Bard een belangrijke update, en werd het achterliggende taalmodel, LaMDA, bijgewerkt naar een uitgebreider en geavanceerder model: PaLM.  

Meer persoonlijk

Met de lancering van Bard in Europa stuurt Google meteen een aantal andere updates naar zijn AI-systeem. Een van die updates stelt Bard bijvoorbeeld in staat om te spreken. Wil je de juiste uitspraak van een woord horen? Of de juiste manier om een gedicht te reciteren? Je hoeft het maar te vragen. Wanneer Bard een antwoord geeft, klik je daarin rechtsboven op het luidsprekertje om het AI-systeem te horen spreken.

Daarnaast kan je de reacties van Bard nu ook makkelijk aanpassen. Zo krijg je vijf opties waarmee je Bards reacties vorm kan geven. Gaande van eenvoudig, lang, kort en professioneel tot informeel, je kan de chatbot antwoord laten geven op de manier die je zelf wil. Wel werkt die functie momenteel alleen in het Engels – andere talen volgen nog.

Productiever

AI-systemen werden ontwikkeld om mensen productiever te maken. Dat is ook voor Bard het geval – en een aantal nieuwe functies moetje je productiviteit nog verder boosten. Zo kreeg Bard, gelijktijdig met zijn Europese release, een aantal nieuwe functies.

Zo is het nu mogelijk om chats te pinnen en te hernoemen. Zo kan je recente chats terugvinden en later terugkomen naar je eerdere gesprekken. Vroeg je aan Bard om een receptje te genereren? Dan kan je later nog steeds terugkijken naar dat recept. Bovendien krijgt Bard ook de mogelijkheid om chats met anderen te delen. Daarvoor hoef je onderaan Bards antwoord maar op de ‘deel en exporteer’-knop te duwen.

Voor programmeurs is er dan nog de mogelijkheid om code te exporteren naar Replit. Voorheen was het al mogelijk om Python-code te exporteren naar Google Colab, maar daar wordt nu dus een platform aan toegevoegd.

Afbeeldingen

En, misschien wel het meest spannend van al: de chatbot kan met beelden om. Google kondigde tijdens zijn I/O-conferentie reeds aan dat er Google Lens-functies in Bard geïmplementeerd zouden worden. Nu kan je een afbeelding opladen en Bard laten uitleggen wat er precies te zien valt. Wil je ergens wat meer uitleg bij geven? Dan kan het AI-systeem je een idee geven van hoe je dat best doet. Afbeeldingen werken wel alleen in het Engels.

Disclaimer

In ieder geval: Bard is gratis beschikbaar voor iedereen, ook in het Nederlands. Op vlak van privacy lijkt Google meteen alle vakjes te willen afvinken – in duidelijke bewoording krijg je te horen wat er met je data gebeurt. Google houdt gesprekken bijvoorbeeld 18 maanden bij op je account, maar je kan dit zelf uitbreiden in je accountinstellingen. Verder haalt Google aan dat je gesprekken gelezen en beoordeeld worden door reviewers, zodat Bard beter gemaakt kan worden. Om je gesprekken volledig te anonimiseren raadt Google aan geen persoonlijke informatie van jezelf of iemand anders mee te geven in een gesprek.

Verder raadt Google aan om niet op hun AI te vetrouwen voor medisch, juridisch of financieel advies – of eender elk ander professioneel advies. Zin om je eerste gesprek met het AI-systeem te starten? Dat kan via deze link.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business