Nieuws

Bard werd te snel vrijgegeven, zeggen Google-werknemers

Bard
De onthulling van Google AI-chatbot Bard ging niet helemaal zoals gepland. Heel wat Google-werknemers vinden dat de onthulling te snel kwam.

OpenAI pakt volop koppen met zijn ChatGPT. Ook Microsoft, dat het taalmodel in zo goed als elke dienst dat het aanbiedt integreert, deelt in de winst. Reden genoeg voor Google om niet achter te willen blijven en zelf ook met een AI-bot op de proppen te komen.

Daags nadat Microsoft bekendmaakte dat ChatGPT wel degelijk naar Bing en Edge zou komen, organiseerde ook Google een evenement. Dat zou gaan over ‘AI in search’. In tegenstelling tot wat iedereen dacht kregen we vooral kleine ontwikkelingen aan bestaande zaken te zien: van Live View in Google Maps tot Google Lens, met andere woorden.

Bard geeft een fout antwoord

Het zoekmachinebedrijf lanceerde kort daarna een video waarin een eerste glimp van Bard, de Google-chatbot, te zien was. Erg succesvol was die lancering wel niet.

In het korte filmpje dat Google maakte en online publiceerde, valt te zien hoe Bard grondig in de fout gaat. De chatbot kreeg een vraag die te maken had met de ontdekkingen van de James Webb-ruimtetelescoop. In het antwoord verwerkte Bard echter een ontdekking van de Very Large Telescope.

Die vergissing kwam Google duur te staan: meteen kelderde het aandeel van het zoekmachinebedrijf. Niet alleen op de beurs reageerde men ontzet op de vergissing: ook intern werd heel wat geklaagd over de ‘te snelle’ uitrol van het AI-product. Verschillende werknemers schrijven dat de onthulling ‘te gehaast’ en met onvoldoende aandacht voor de lange termijn gedaan werd.

Een werknemer noemde het gebrek aan vooruitzicht zelfs “komisch” en wijst erop dat het ‘niet zoals Google’ is om op deze manier onthullingen te doen. Naar alle verwachting zullen ze bij Google in de toekomst net iets meer werk en voorbereiding in productlanceringen steken – al is het maar om flaters met feiten te voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business