Nieuws

PaLM-upgrade maakt Google’s Bard slimmer

Bard
Google Bard is in onze contreien nog niet beschikbaar, maar de chatbot krijgt al wel een upgrade naar het volgende taalmodel.

Toen Sundar Pichai afgelopen vrijdag plaatsnam bij de Hard Fork-podcast van de New York Times, zei hij dat Bard ‘binnenkort’ een upgrade zou gaan krijgen. De CEO hintte er al naar dat die termijn heel erg kort zou zijn. Over het weekend kreeg Bard uiteindelijk een update naar een nieuw taalmodel.

Voorheen draaide de chatbot nog op LaMDA – en dan eigenlijk maar een ‘klein deel’ van dat taalmodel. Afgelopen weekend werd Bard overgeschakeld op PaLM, een veel recenter en geavanceerder taalmodel dan LaMDA. Het stelt de AI in staat om onder andere logsich na te denken en rekensommen uit te denken. Bovendien zou de bot veel creatiever moeten worden – een eigenschap waar Bard momenteel nog mee worstelt. De overgang van LaMDA naar PaLM werd bekendgemaakt op Twitter door ontwikkelaar Jack Krawczyk. Hij voegt er aan toe dat Bard binnenkort ook kan coderen, waardoor hij ook voor ontwikkelaars inzetbaar moet worden.

Bard wordt beter

Aanvankelijk presteerde Googles Bard-bot eerder ondermaats, zeker wanneer hij vergeleken werd met ChatGPT. Volgens Google was daar alle reden toe: het bedrijf wou pas een geavanceerde bot op de markt brengen na een grondige analyse van het huidige klimaat. Google meent intussen te weten op welke manieren zo’n chatbot gebruikt wordt en wat voor vragen een chatbot zoal te verwerken krijgt.

Een ding staat vast: voorlopig zijn dat geen Nederlandstalige vragen. De Google-chatbot is namelijk enkel toegankelijk in het VK en in de VS. Nederland en België moeten dus nog even wachten vooraleer ze de chatbot aan het werk kunnen zetten. Rekensommen en code zullen we tot die tijd nog zelf moeten uitschrijven – of je vraagt het aan ChatGPT.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business