Nieuws

Bard-chatbot heet voortaan Gemini en krijgt slimmere tweeling

Gemini
© Google
Google maakt bekend dat Bard voortaan Gemini zal heten. Daarnaast krijgt het model een tweeling, zij het met iets geavanceerdere capaciteiten.

Google is klaar om de volgende stap te zetten in hun AI-aanbod. Daarvoor zet Google extra hard in op de naam ‘Gemini’, naar de technologie die de AI-tools aandrijft. Het bedrijf komt ook met abonnementsformules, die gebruikers toegang geven tot meer geavanceerde functies.

Google zet al meerdere jaren sterk in op AI: of dat nu in de zoekmachine is of om spamberichten uit je mailbox te houden. Met Bard stapte Google vorig jaar mee in het generatieve AI-verhaal. De AI-chatbot van Google is, naast ChatGPT en Copilot, een van de meest populaire AI-tools die momenteel beschikbaar zijn. Het is dan ook logisch dat Google stevig blijft inzetten op de technologie.

Naamsverandering

Eerst en vooral maakt Google bekend dat Bard vanaf vandaag Gemini zal heten. De naamsverandering moet de achterliggende technologie, de Gemini-taalmodellen, extra in de verf zetten. Voor gebruikers moet daarmee ook duidelijk worden wat de mogelijkheden van elke tool precies zijn. De naam van Bard in zijn huidige versie verandert naar ‘Gemini powered by Pro’. Daarmee moet duidelijk worden dat de chatbot aangedreven wordt door het Gemini Pro-model.

Gemini Advanced

Tegelijkertijd introduceert Google ook Gemini Advanced, een versie van de chatbot die op geavanceerdere technologie draait. De nieuwe chatbot kan beter redeneren, beter instructies weet te volgen, beter kan coderen én creatiever is. De uitgebreide chatbot catert dus voor een breed publiek door verschillende gebruiksscenario’s mogelijk te maken. Het systeem draait op het Ultra 1.0-model, dat eerder nog Gemini Ultra heette. Volgens Google is het geavanceerde model het eerste dat beter ingewikkelde vraagstukken kan beantwoorden dan experts. Om dat te bewerkstelligen leerde het AI-systeem maar liefst 57 vakken, gaande van wiskunde en fysica tot geschiedenis en ethiek.

Gemini Advanced is wel niet gratis. Om de geavanceerde chatbot aan te spreken, moet je eerst een Google One AI Premium-abonnement nemen. Het abonnement is in feite een uitbreiding op Google One, maar voegt allerlei AI-opties toe aan het aanbod. Zo kunnen abonnees binnenkort Gemini gebruiken in Gmail, Docs, Sheets, Slides en Meet. Met andere woorden: Duet AI wordt eveneens omgevormd tot Gemini en toegevoegd aan het Google One AI Premium-abonnement. Hetzelfde geldt voor Google Cloud-klanten: zij zullen de naam van Duet AI ook naar Gemini zien veranderen.

Prijs en beschikbaarheid

Voor toegang tot Gemini Advanced, op het Ultra 1.0-taalmodel, is een abonnement vereist. Dat Google One AI Premium-abonnement kost 21,99 euro per maand. Nieuwsgierigen kunnen de dienst twee maanden uitproberen zonder kosten. De voordelen die je met een normaal Google One-abonnement krijgt zitten trouwens ook in het AI-abonnement. In de nabije toekomst kan Gemini je bovendien helpen met mails schrijven, presentaties te maken, spreadsheets te organiseren en meer. Ook die functies krijg je, zodra ze beschikbaar zijn, bij het Google One AI Premium-abonnement.

Gemini Advanced is beschikbaar in meer dan 150 landen, waaronder ook België en Nederland. Wel spreekt de chatbot voorlopig alleen Engels.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business