Diefstalbeveiliging komt naar telefoons met Android 10 en hoger
Een van de ergste zaken die iedereen kan overkomen, is dat je telefoon gestolen wordt. Niet alleen kost een smartphone flink wat geld om te vervangen: ze bieden ook toegang tot je persoonlijke gegevens. Google kan niet voorkomen dat je telefoon gestolen wordt, maar probeert er wel voor te zorgen dat je persoonlijke gegevens veilig blijven.
Daarvoor voegt Google een aantal nieuwe antidiefstalfuncties toe in Android. Meeste verbeteringen zijn niet alleen voor de meest recente Android-versie, maar komen naar alle telefoons die Android 10 of hoger draaien. Een handvol functies komt echter pas beschikbaar met Android 15.
Functies voor Android 15
Wat vaak gebeurt, is dat dieven een telefoon resetten om hem daarna te verkopen. Daar steekt Google een stokje voor. In de toekomst zal je de telefoon namelijk niet meer opnieuw kunnen instellen zonder eerst gegevens over het Google-account of over het apparaat zelf in te voeren. Dat zorgt ervoor dat dieven het toestel niet kunnen verkopen. Verkoop je zelf een tweedehands toestel dat je naar de fabrieksinstellingen hebt teruggezet? Dan zal je na het opnieuw opstarten even je gegevens moeten invoeren om het toestel voor de koper te ontgrendelen.
In tussentijd beschermt Google je apparaat door ervoor te zorgen dat Vind Mijn Apparaat niet zomaar uitgeschakeld kan worden. Daarvoor moet nu altijd een pincode, wachtwoord, vingerafdruk of gezichtsscan voor gebruikt worden. In het geval dat de dief je pincode kent, zal die bovendien maar beperkte schade kunnen aanrichten: om aanpassingen te doen aan je Google-account, is additionele verificatie nodig. Zonder vingerafdruk of gezichtsscan kunnen belangrijke instellingen voor je Google-account daardoor niet meer aangepast worden.
Functies voor alle Android-telefoons
Naast enkele functies voor Android 15, zijn er ook beschermingen voor andere Android-telefoons. Zo komt er een “Theft Detection Lock”. Het gaat om een systeem waarmee Google detecteert wanneer je telefoon plots uit je handen getrokken wordt. Merkt het systeem dat op? Dan zal het scherm zich automatisch vergrendelen. Daarnaast zal de diefstalbeveiliging er ook voor zorgen dat je telefoon vergrendeld wordt als die lange tijd offline is.
Google voegt ook een mogelijkheid toe om je telefoon vanop afstand te vergrendelen. Dat kan handig zijn voor als je de inloggegevens voor je Google-account kwijt bent: die heb je namelijk nodig om het apparaat terug te zoeken met Find My Device. Om je wat extra tijd te geven om die gegevens op te zoeken, maakt Google het mogelijk om de telefoon vanop afstand te vergrendelen. Daarvoor stel je de functie eerst in op je telefoon, waar je ook een veiligheidsvraag moet beantwoorden. Is je telefoon kwijt of gestolen? Dan surf je naar android.com/lock, en geef je daar je telefoonnummer en het antwoord op de vraag in. Op die manier kan je je apparaat vergrendelen, zelfs als je de inloggegevens niet meer weet.