Nieuws

Tweede bèta Android 15: dit zijn de nieuwe functies

© mihailomilovanovic / iStock
In de tweede bètaversie van Android 15 geeft Google meer zicht op hoe het nieuwe OS eruit zal zien. De update is nu beschikbaar.

Wanneer Google een nieuwe Android-versie met nieuwe functies uitbrengt, test het deze steeds in fases. Op die manier kan het bedrijf de foutjes eruit halen, zonder dat het te overweldigend wordt. Sinds gisteren is de tweede bètaversie van Android 15 beschikbaar, en die biedt zich op heel wat nieuwigheden die binnenkort op je smartphone zitten.

Uitgelicht artikel Android 15 Android 15 bèta 1: dit mag je binnenkort verwachten

Privéruimten

Een van de nieuwe functies voor Android 15 houdt in dat je een privéruimte kan instellen. In zo’n ruimte kan je “gevoelige” apps zetten, die verborgen blijven zo lang de ruimte vergrendeld is. Vandaag bieden heel wat telefoons al de mogelijkheid om apps te verbergen, maar de privéruimte gaat net iets verder. Ze zorgt er namelijk voor dat de applicatie niet opduikt tussen je recente apps, in je notificatiecentrum. Zelfs in de instellingen-app blijven de gevoelige apps verborgen, tenzij je de gevoelige ruimte ontgrendeld.

Verder voegt Google nog een interessante privacy-optie voor mediabestanden toe. In de nieuwste bètaversie van Android 15 kan je apps veel fijnmaziger toestemming geven tot foto’s en videobestanden, door enkel de meest recente bestanden te laten zien.

Gebruiksgemak

Gebruik je vaak twee apps naast elkaar? Goed nieuws: vanaf Android 15 hoef je die twee apps niet meer afzonderlijk te openen. Je zal alles zo kunnen instellen dat de apps steeds naast elkaar openen. Met die “App-paren” zal je dus bijvoorbeeld de YouTube-app en de browser naast elkaar kunnen openen, zodat je iets kan kijken terwijl je surft.

© Google

Ook op het vlak van animaties wordt er aan Android 15 gesleuteld. Vanaf nu stelt Google het zogenaamde “Predictive back” in voor alle apps. Die functie houdt rekening met je volgende actie, waardoor die meer vloeiende overgangen kan bieden. Swipe je terug naar je thuisscherm of naar een andere app, dan ziet dat er in Android 15 daardoor vloeiender uit. Hetzelfde geldt voor picture-in-picture video’s: de animatie die daarbij komt kijken is heel wat vloeiender gemaakt.

© Google

Wie gezondheidsgegevens bijhoudt op zijn telefoon, krijgt er in Android 15 bovendien een aantal opties bij. In de nieuwste bètaversie is het mogelijk om met Health Connect je huidtemperatuur en trainingsplannen bij te houden

Veiligheid

Tot slot is de tweede bèta voor Android 15 ook iets veiliger. Google blokkeert namelijk alle apps die stiekem andere zaken proberen te openen. Dat doet het door te kijken naar de unieke identifier (UID) van apps. Komt die niet overeen met wat er geopend wordt? Dan wordt de app geblokkeerd. Hiermee hoopt Google gebruikers te beschermen van verschillende soorten malware, die kunnen meekijken met wat je invoert.

Beschikbaarheid

Android 15 bèta 2 is beschikbaar sinds gisteren. Bij Google genieten alle modellen van de Pixel 6-reeks, de Pixel 7-reeks en de Pixel 8-reeks van ondersteuning, samen met de Pixel Fold en Pixel Tablet. Ook op toestellen van Honor, Lenovo, Nothing, OnePlus, OPPO, Realme, Sharp, Tecno, vivo, en Xiaomi is de bèta-update nu beschikbaar, laat Google bovendien weten.

Uitgelicht artikel Gemini AI Gemini AI dieper geïntegreerd in Android 15
android 15bètagooglehonoroneplusoppopixel 8Realmesmartphonesvivoxiaomi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals