Nieuwe functies voor Chromebooks, zowel met als zonder AI
De woorden ‘knappe specificaties’ en ‘Chromebook’ kwamen zelden in dezelfde zin voor, totdat Google afgelopen jaar een nieuwe Chromebook Plus-lijn aankondigde. Die bestaat uit toestellen die aan een reeks minimumspecificaties voldoen, zodat de laptops een goede ervaring garanderen. Los van dat die meer krachtige toestellen wat aangenamer zijn om op te werken, bieden ze nog een voordeel: Chromebook Plus-toestellen krijgen namelijk toegang tot exclusieve AI-functies van Google.
Google maakt bekend dat er steeds meer AI-functies naar die toestellen komen. De eerste functies zijn nu reeds aan het uitrollen, maar voor een aantal functies zal je nog net iets langer moeten wachten.
Help mij schrijven
Bij de functies die je nu al kan verwachten, hoort onder andere ‘Help me write’. Die functie zorgt ervoor dat je altijd en overal uit je woorden geraakt. Heb je een titel voor een blog nodig, of een idee om iets te delen op sociale media? Of heb je een berichtje geschreven dat net te bot klinkt, waarvan je de toon wat wil verzachten? Dat zal je binnenkort aan het AI-systeem op je Chromebook Plus kunnen vragen. De tool geeft je meteen opties om tekst in te korten, te herfraseren of wat formeler te maken, maar je kan zelf ook prompts meegeven om volledig nieuwe tekst te laten genereren.
Magische afbeeldingen
Ook nieuw en meteen beschikbaar is de Magic Editor die naar de Google Photos-applicatie komt. Daarmee maakt Google het bijzonder makkelijk om foto’s en andere afbeeldingen te bewerken. Je zal linksboven een knop zien verschijnen die je naar die magische editor begeleidt. Eenmaal daar aangekomen kan je foto’s bewerken met behulp van AI. Je kan bijvoorbeeld elementen op de foto selecteren met je vinger en die daarna verslepen of verkleinen. Is het resultaat niet helemaal wat je gehoopt had? Dan kan je het AI-systeem bijsturen, zodat het licht en de achtergrond eruit zien zoals de bedoeling is.
Als Chromebook Plus-gebruiker krijg je ook toegang tot AI-achtergronden. Die kan je gebruiken om je bureaublad wat kleur te geven of om je rommelige kantoor te verbergen tijdens videogesprekken.
Functies voor álle Chromebooks
Naast de nodige AI-vernieuwingen voor Chromebook Plus-toestellen, heeft Google ook wat nieuwigheden voor normale Chromebooks. Bij het instellen van een nieuwe Chromebook zal je bijvoorbeeld de login-gegevens voor je wifinetwerk kunnen delen.
Chromebooks krijgen ook de mogelijkheid om GIFs op te nemen. Dat kan met de ingebouwde schermopnametool die nu al in ChromeOS zit. Voortaan zal je die opnames kunnen opslaan als GIF-bestand, zodat je de bewegende beelden kan delen.
Er komt ook een Game Dashboard naar ChromeOS. Dat zal het mogelijk maken om opnames van games te maken, compleet met voice-over. Vanuit het dashboard kan je trouwens ook meteen opnames en screenshots delen met vrienden.
In de toekomst
Google blikt ook naar de toekomst als het om Chromebooks gaat. Voor de toekomst mag je bijvoorbeeld een functie verwachten die je wegwijs maakt als je het toestel opnieuw opent. Bij meeste mensen staat er dan een zee aan vensters en tabbladen open, maar Google meent dat wat overzichtelijker te kunnen maken. Daarvoor gaat het bijvoorbeeld kijken naar wat je las op je smartphone, om zo te voorspellen waarvoor je de browser op je pc gaat gebruiken.
Verder komt er ook een functie die ervoor zorgt dat Gemini volledige pagina’s en pdf-bestanden kan samenvatten. Dat is op zich niet zo heel indrukwekkend, maar de mogelijkheid om nadien vervolgvragen te stellen is dat wel.
Verder zullen personen met een fysieke beperking ook de mogelijkheid krijgen om hun Chromebook te bedienen aan de hand van gezichtsuitdrukkingen en andere bewegingen. Google zegt er zelf wel bij dat het project nog in kinderschoenen staat en dat misschien niet alles meteen 100% werkt.