DuckDuckGo introduceert privacybewuste AI Chat
Intussen zijn we zo gewoon geraakt aan chatbotintegratie in onze browser dat DuckDuckGo niet wilde achterblijven. Het bedrijf is zijn chatbot al enkele maanden aan het uittesten, maar sinds vandaag is AI Chat officieel beschikbaar voor iedereen.
AI Chat is flexibel
Het grote verschil met standalone bots als Google Gemini, en ChatGPT is dat DuckDuckGo niet moet terugvallen op een eigen large language model (LLM). Via de op privacy gerichte browser krijg je simpelweg toegang tot meerdere chatbots, op één plek. Op dit moment laat AI Chat je kiezen tussen GPT 3.5 (OpenAI), Claude 3 Haiku (Anthropic), Llama 3 (Meta) en Mistral 8x7B. DuckDuckGo laat ook weten dat het aanbod verder uitgebreid wordt. Het belangrijkste verschil tussen de modellen die je in AI Chat kan gebruiken zitten dus in de settings van het LLM die je kan tweaken om je vragen te laten beantwoorden. Vind je het ene taalmodel niet zo hulpvaardig, dan kan je altijd overschakelen op een ander.
AI Chat is gratis, maar het aantal chats dat je kan houden heeft een daglimiet. DuckDuckGo zegt dat het betalende abonnementen gaat aanbieden, waarmee de limiet verhoogd wordt en waarbij je toegang krijgt tot meer geavanceerde AI-modellen.
Focus op privacy
Aangezien DuckDuckGo zich in de markt zet als een privacybewuste browser, mag het niet verbazen dat het die reputatie hoog wil houden. Chat AI zou discreter omgaan met je gegevens, dan binnen de toepassingen en interfaces van ChatGPT of Claude zelf. Je vragen en de antwoorden erop zouden volgens DuckDuckGo ook niet gebruikt worden om AI te trainen. “Wij spreken de AI-modellen aan in jouw plaats, zodat jouw IP-adres niet doorgegeven wordt, maar wel het onze”, schreef Nirzar Pangarkar, hoofddesigner bij DuckDuckGo in een blog.
AI Chat staat bovendien helemaal los van DuckAssist, een andere AI-tool die DuckDuckGo vorig jaar in zijn browser verwerkte. Die kan je door AI gegenereerde samenvattingen laten zien bovenaan de zoekresultaten. Het bedrijf achter de browser is dan ook van mening dat AI Chat en DuckAssist elkaar goed zullen aanvullen. “Wanneer je met een zoekopdracht begint, kan je daarna overschakelen naar AI Chat om verder door te vragen, om de informatie die je vond te helpen structureren of om snel een antwoord te vinden op nieuwe vragen. Het hangt af van je persoonlijke voorkeur”, gaf Pangarkar nog mee.