Firefox gaat lokale AI-functies toevoegen aan browser

Firefox logo
© Mozilla
Mozilla is voornemens AI-functies toe te voegen aan Firefox die lokaal draaien. Het is dus niet de bedoeling dat je gegevens elders worden verwerkt.

Net als Microsoft en Google wil Mozilla zijn browser voorzien van AI. De browserontwikkelaar deelde in januari al zijn eerste AI-plannen. Althans, het gaf te kennen dat Firefox een AI-functie moest krijgen die ‘net zo’n grote impact heeft als de pop-upblocker’. Hiermee doelt het bedrijf op de populariteit van de browser vanwege zijn ingebouwde pop-upblocker. AI moet de browser dus eenzelfde succes opleveren. Vast stond al dat Firefox dit jaar in elk geval voorzien wordt van FakeSpot: een AI-systeem dat neprecensies detecteert.

AI-model op je computer

In een forumpost op Mozilla Connect deelt de ontwikkelaar deze week meer over de toekomst van AI in Firefox. Eén element staat daarbij centraal: privacy. Het bedrijf wil AI-functies bieden die “tastbare problemen oplossen, je privacy respecteren en je echte keuze geven”. Daarvoor wil Firefox te werk gaan met AI-modellen die lokaal draaien, op je computer. Daarmee gaat Mozilla tegen de trend in: vrijwel alle AI-functies in browsers draaien nu op LLM’s in de cloud.

Alt-tekst genereren met AI

De eerste AI-functie die lokaal werkt, moet in het komende kwartaal al verschijnen. Concreet gaat het om AI die alt-teksten genereert voor afbeeldingen in pdf-bestanden. Die alt-tekst wil Mozilla op het apparaat verwerken en opslaan. Wat dit betekent voor de snelheid waarmee Firefox straks deze alt-tekst kan genereren, is niet meteen duidelijk. Lokale AI-modellen zijn minder krachtig: ze moeten immers op de processor van je computer kunnen draaien. Tenzij deze beschikt over de nieuwste generatie processor met NPU, zijn die niet per se gemaakt voor AI-taken.

De tijd zal moeten uitwijzen hoe de AI-functies precies zullen uitpakken. In eerste instantie gaat het ook nog om slechts één AI-functie. Vermoedelijk komt in de loop van dit jaar meer AI naar Firefox.

Copilot+-pc’s

In de toekomst zullen steeds meer pc’s geschikt zijn voor AI. Microsoft kondigde deze week zijn eerste generatie AI-pc’s aan onder de noemer ‘Copilot+-pc’s’. Die pc’s krijgen allerlei Windows-features die inspelen op AI, zoals een Cocreator-functie in Paint. Ook andere apps zullen NPU-rekenkracht van deze AI-pc’s kunnen gebruiken. Het is aannemelijk dat Firefox daar ook gebruik van gaat maken voor zijn AI.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business