Nieuws

Google Chrome gaat websites aanraden met AI

Google Chrome
© Google
De adresbalk van Google Chrome wordt wat slimmer: dankzij machine learning weet de balk beter welke websites voor te stellen.

Elke browser heeft een zogenaamde adresbalk waarmee je naar webpagina’s kan surfen en kan zien welke pagina momenteel bezocht wordt. De adresbalk van Google Chrome is echter wat specialer: omdat er zodanig veel functies in samenkomen, wordt hij de ‘omnibox’ genoemd. Google verwerkt nu een nieuwe functie in die omnibox, die het makkelijker moet maken om te vinden wat je zoekt.

Machine learning

Dat doet Google aan de hand van machine learning. Dat is een soort AI-techniek die de adresbalk in staat stelt om continu bij te leren. Dat leren gebeurt automatisch en heeft geen sturing nodig. Voorheen gebruikte Google nog handmatig getunede algoritmen die, op basis van een aantal factoren, de juiste pagina probeerde aan te raden. Eén van die factoren was bijvoorbeeld je laatste bezoek aan een website: hoe korter dat geleden was, hoe sneller Google Chrome de website zou aanraden.

Aan die werkwijze werd eigenlijk nooit echt gesleuteld: ze waren zo ingewikkeld dat het onbegonnen werk was om aanpassingen te maken. Vanaf Chrome versie 124 gooit Google het echter over een andere boeg. Dankzij machine learning, moeten de suggesties van Google Chrome een stuk relevanter worden voor gebruikers.

Slimmer dan normaal algoritme

Het nieuwe ML-systeem moet namelijk beter presteren dan de algoritmen van weleer. Google plaatste in het verleden de laatst bezochte pagina steeds vanboven, maar zal dat niet automatisch meer doen. Het ML-systeem heeft namelijk geleerd dat als er slechts een aantal seconden tussen zoekopdrachten zit, de eerste zoekopdracht waarschijnlijk verkeerd was. De omnibox zal die foute pagina dan geen tweede keer meer voorstellen.

Uitgelicht artikel Google Chrome cookies Google Chrome stopt in 2024 met cookies, maar is dat wel een goede zaak?

Google zegt de suggesties van de omnibox deze keer wel te blijven verfijnen. Daarvoor moet het ML-systeem eerst op meerdere signalen leren letten. Eén van die signalen zou bijvoorbeeld de tijd van de dag zijn: surf je elke middag naar dezelfde site? Dan zal de omnibox daarvan leren, en je die site op den duur gaan voorstellen.

Vanaf versie 124

De nieuwe omnibox is te vinden in Chrome versie 124 voor Windows, Mac en ChromeOS. Mobiele apparaten moeten nog even wachten op de update, al is niet bekend hoelang.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business