‘Apple bereikt akkoord met EU over NFC-betaalopties in iOS’
Apple had tot nu toe het exclusieve recht op NFC-betalingen via iOS. Alleen Apple Pay kon betalingen uitvoeren via de NFC-chip in iPhones. Banken en andere bedrijven die NFC voor betalingen wilden gebruiken, liepen hierdoor tegen een muur. De EU greep in en eiste dat Apple de NFC-chip zou openstellen voor apps van derden. Volgens de Financial Times lijkt het erop dat Apple hier nu gehoor aan gaat geven.
De Europese Commissie zou het voorstel van Apple om NFC open te stellen hebben goedgekeurd. De openstelling geldt echter alleen voor NFC-betalingen binnen de Europese Economische Ruimte (EER). In landen buiten de EER, zoals de VS, zal je dus nog steeds met Apple Pay moeten betalen
Apple belooft openstelling voor 10 jaar
Apple belooft zich minstens tien jaar aan de overeenkomst te houden. Ontwikkelaars die gebruik willen maken van NFC, hoeven hier bovendien niet voor te betalen. In tegenstelling tot andere maatregelen die Apple naar aanleiding van de Digital Markets Act (DMA) moest nemen, wordt er geen ‘Core Technology Fee’ gerekend.
Het kan nog even duren voordat de schikking tussen Apple en de Europese Commissie officieel wordt bekendgemaakt. Apple wil eerst nog enkele technische details van de regeling uitwerken. De Commissie heeft bovendien nog enkele aandachtspunten waar Apple op moet reageren. Dit kan de definitieve bekendmaking vertragen.
Miljardenboete ontweken
Met deze schikking ontloopt Apple potentieel een miljardenboete. De Europese wetgeving voor mededingingsbeperking staat boetes toe tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet. Op basis van de jaaromzet van 383 miljard euro in 2023, zou dit een boete van maximaal 40 miljard euro kunnen betekenen. Doordat Apple nu alsnog NFC openstelt, is een dergelijke boete van de baan.
Apple is echter niet helemaal van boetes af. De Europese Commissie onderzoekt momenteel of het Apple kan aanklagen voor het overtreden van de DMA. Ook bij een dergelijke overtreding kan de boete oplopen tot 10 procent van de jaaromzet. Bovendien heeft de EU Apple eerder dit jaar al beboet met ruim 1,8 miljard euro. Dit vanwege het belemmeren van muziekstreamingsdiensten om te adverteren met hun abonnementen.