Apple sleept EU voor de rechter wegens ‘Spotify-boete’

Apple
© iStock / PhillDanze
Apple heeft de Europese Unie voor de rechter gesleept om de ‘Spotify-boete’ van 1,8 miljard euro aan te vechten. Het bedrijf is het niet eens met het besluit van de Europese Commissie.

Apple kreeg in maart een boete van 1,84 miljard euro opgelegd door de Europese Commissie. De boete is het gevolg van beperkingen die het bedrijf oplegt aan concurrerende muziekstreamingsdiensten op iOS. Zo mogen partijen als Spotify hun abonnementen niet via de app aanbieden. Zelfs een linkje naar de abonnementspagina op de Spotify-website is niet toegestaan. De Europese Commissie oordeelde dat zulke praktijken verboden zijn onder de Digital Markets Act (DMA). Apple liet al snel weten het met de interpretatie van de EC oneens te zijn.

Nu buigt de rechter zich over de boete. Volgens Bloomberg is Apple naar het Gerecht van de Europese Unie gestapt. Wanneer het gerechtshof in Luxemburg een uitspraak doet in de zaak, is nog onduidelijk.

Apple heeft verder nog geen officieel statement gegeven over de zaak. In een reactie aan Bloomberg verwees de fabrikant enkel naar een eerdere blogpost over de boete van de Europese Commissie. Het is niet de eerste keer dat Apple in conflict komt met de Commissie. Eerder kreeg het bedrijf al een boete van 13 miljard vanwege illegale staatssteun van Ierland. Ook in die zaak wordt nog gewacht op een definitieve uitspraak van het Europese gerechtshof.

Anticompetitiebepalingen ter discussie

De zaak tussen Apple en de EU zal bepalen in hoeverre de mededingingsregels van de EU juridisch waterdicht zijn. De Europese Commissie oordeelde dat Apple misbruik maakte van zijn machtspositie door anticompetitiebepalingen in te stellen die diensten zoals Spotify benadeelden. Zoals eerder vermeld, mogen zij in de app geen abonnementen aanbieden die buiten de App Store om gekocht kunnen worden.

Voor Spotify en andere streamingdiensten is dit een bittere pil. Voor elke aankoop in de App Store, inclusief abonnementen, moeten zij een ‘Apple Tax’ betalen in de vorm van transactiekosten. Hierdoor was Spotify genoodzaakt zijn abonnementsprijzen op iOS te verhogen. Later besloot het zelfs helemaal geen abonnementen meer aan te bieden via de appwinkel. Door de prijsverhoging is een Spotify-abonnement een stuk duurder dan dat van Apples eigen muziekdienst, Music, die overigens geen transactiekosten hoeft te betalen.

Naast de boete van 1,84 miljard moet Apple ook zijn App Store-richtlijnen aanpassen. De technologiegigant moet het toestaan dat muziekstreamingsdiensten abonnementen aanprijzen die klanten buiten de app om kunnen afnemen. Tot nu toe lijkt Apple echter weinig zin te hebben om hieraan te voldoen. Een update van Spotify om dit te implementeren werd door Apple afgewezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business