YouTube zet streep door goedkope Premium-abonnementen via VPN

YouTube
© Unsplash / Javier Miranda
Google is het zat dat gebruikers via een omweg goedkopere YouTube Premium-abonnementen afsluiten. Wie daar gebruik van maakt, kan een mailtje van Google verwachten.

Een abonnement op YouTube Premium kost niet overal hetzelfde. Dat is logisch, want hoeveel iemand verdient, verschilt per land. Bovendien gelden er per land andere belastingregels. Kortom: er zijn diverse variabelen waarmee Google rekening houdt bij het bepalen van de prijzen voor YouTube Premium per land of regio. In Europa liggen de prijzen relatief hoog, terwijl ze in sommige Amerikaanse of Afrikaanse landen een stuk lager zijn. Precies die prijsverschillen werden de laatste jaren misbruikt, zegt Google.

Mensen uit Europa sloten bijvoorbeeld via een omweg een veel goedkoper YouTube Premium-abonnement af in India. Hierdoor betaalden ze niet de 11,99 euro per maand die Google rekent in België en Nederland, maar slechts 1,90 euro per maand. Via dealsites zoals Pepper werd deze omweg veelvuldig gedeeld.

Misbruik opsporen

Om van de constructie gebruik te maken, had je enkel een VPN nodig. Daarmee waande je je virtueel in het land waar het goedkopere Premium-abonnement beschikbaar was en kon je deze afsluiten. Vervolgens kon je de VPN-verbinding verbreken en YouTube gebruiken alsof je weer in België was – nu dus met een veel lager maandbedrag. Hoelang de omweg nog bruikbaar blijft, is onzeker: Google heeft aangekondigd misbruik via VPN’s op te sporen en te bestraffen.

Google bepaalt hiervoor voortaan het werkelijke thuisland van de Google-gebruiker. Als dat niet overeenkomt met het land waar het Premium-abonnement werd afgesloten, onderneemt Google actie. Tegen TechCrunch zegt de zoekgigant gebruikers te informeren over de locatie-mismatch. Gebruikers krijgen dan de tijd om hun locatie en betaalinformatie aan te passen.

Uitgelicht artikel YouTube YouTube stopt met aanbevelingen voor niet-ingelogde gebruikers

Andere streamingdiensten

YouTube is niet het enige platform dat met prijsontduiking te maken heeft. Ook Spotify en Tidal kampen met gebruikers die via VPN’s abonnementen afsluiten. Enkele maanden geleden nam Tidal al maatregelen tegen gebruikers die in Argentinië op koopjesjacht gingen. Sindsdien maakt de streamingdienst het een stuk lastiger om via VPN’s zulke abonnementen af te sluiten.

googleontspanningyoutubeYouTube Premium

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken