BIPT: mensen zijn minder mobiel gaan bellen

Mobiel bellen afgenomen
© Unsplash / Marilia Castelli
Mobiel bellen lijkt stilaan in te leveren aan populariteit, blijkt uit onderzoek van het BIPT. Belgen zijn tegelijkertijd juist veel meer mobiele data gaan gebruiken: het datavolume steeg jaar-op-jaar met 30 procent.

Voor bellen met je smartphone geldt juist een afname van 3,7%, schrijft het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). Daarmee belden Belgen in 2023 voor het eerst iets minder met hun gsm. In totaal werd er nog voor 20,86 miljard minuten gebeld. Voor sms’jes is al langer een dalende trend zichtbaar, en ook die zet door in 2023: van gemiddeld 77 berichten in 2022 naar 66 per actieve simkaart vorig jaar. Ter vergelijking: op het hoogtepunt in 2017 verzonden Belgen nog zo’n 174 sms-berichten per actieve simkaart.

Winst voor online diensten

Voor beide communicatievormen geldt dat ze verliezen ten opzichte van diensten als WhatsApp, iMessage en Facebook Messenger. Bij die partijen hoef je ook geen geld te betalen om te bellen of berichten te versturen. De transitie naar online diensten toont zich ook in de snelle groei van het mobiele dataverkeer. Jaar-op-jaar is het mobiele dataverkeer met 30% gegroeid tot 983,4 petabytes. Op een periode van drie jaar tijd is dat ruim een verdubbeling.

Uitgelicht artikel Proximus hogere tarieven BIPT: Proximus heeft snelste mobiele netwerk in België

Toename dataverbruik en 5G-gebruik

Per actieve simkaart is het gemiddelde dataverbruik in 2023 met 1,4 GB toegenomen tot 7,5 GB. Het BIPT ziet ook het aandeel postpaid simkaarten die meer dan 20 GB data gebruiken flink toenemen. In 2022 ging het nog om 8% van de simkaarten, maar in 2023 ging het al om 14%. De toezichthouder merkt verder op dat steeds meer consumenten mobiele diensten afnemen als onderdeel van een bundel. Ze bundelen hun simkaart dan bijvoorbeeld met vast internet en tv. Het aantal klanten met zo’n bundel is vorig jaar met 106.000 toegenomen tot 2,32 miljoen klanten.

De uitrol van 5G begint ook stilaan op stoom te komen. Ongeveer 27% van de datasimkaarten genereert nu 5G-verkeer, van 12,8 procent een jaar eerder. Steeds meer huishoudens beschikken ook over 5G. De dekkingsgraad is daarbij toegenomen naar 87,4%. Binnenshuis is 5G voor 65% van het Belgische grondgebied beschikbaar, zegt het BIPT.

biptmobieltelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken