Nieuws

BIPT: Proximus heeft snelste mobiele netwerk in België

Proximus hogere tarieven
© iStock
Het mobiele netwerk van Proximus is door het BIPT bekroond tot de snelste van België. Telenet houdt wel een voorsprong voor wat betreft de uploadsnelheid via zijn mobiele netwerk.

Proximus verovert de eerste plaats met een downloadsnelheid van 136,8 Mbps. Orange volgt met een gemiddelde van 94,5 Mbps en Telenet sluit de rij met 90,7 Mbps. Opvallend is dat Telenet de toppositie inneemt bij de uploadtesten: ze eindigen met een gemiddelde van 30,2 Mbps. Proximus bezet de tweede plek (28,5 Mbps), en Orange is hekkensluiter met uploadsnelheden van 24,4 Mbps.

Ook in YouTube-afspeeltest van het BIPT zet Telenet een beter resultaat neer. YouTube-video’s konden vaker volledig worden afgespeeld op dat netwerk dan bij Orange en Proximus. Orange wint daarentegen als het BIPT dezelfde testen in de trein uitvoert. Snelheid zegt dan ook niet alles: in de treintesten haalt Orange een tweede plaats (64,3 Mbps) achter Proximus, dat met 85,5 Mbps de leiding houdt. Telenet is hier laatste met downloadsnelheden van 55,5 Mbps.

5G-dekking binnen- en buitenshuis

Het BIPT bekroont Proximus ook tot de telecomprovider met het sterkste 5G-netwerk, althans wat de dekking betreft. 87% van de Belgen heeft toegang tot Proximus’ 5G-netwerk, tegenover 77% bij Orange en 70% bij Telenet. Binnenshuis valt de dekking van het gloednieuwe netwerk iets terug: tot 68% bij Proximus, 57% bij Orange en 40% bij Telenet. Wie graag ook binnenshuis geniet van 5G, doet er goed aan een abonnement te nemen bij Proximus.

Het is wel goed om te beseffen dat er grote regionale verschillen zijn. Het BIPT meldt dat de 5G-dekking het sterkst is in het Vlaamse en Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In Wallonië is die dekking een heel stuk beperkter. Dat heeft onder meer te maken met het uitrolbeleid, maar ook economische en andere geografische beperkingen spelen er een rol.

Snelle toename 5G-dekking verwacht

Die dekking zal de komende jaren vermoedelijk wel toenemen. Telecomproviders dienen hun 700 MHz 5G-netwerk binnen twee jaar voor 99,5% van de bevolking openstellen. Die band werd eerder gebruikt voor 3G, maar wordt steeds vaker omgezet naar 5G-dekking. Dat heeft ermee te maken dat de 700MHz-band een veel groter bereik heeft dan hogere 5G-frequentiebanden.

Uitgelicht artikel Telenet Telenet valt wederom in de snelheidsprijzen

Jaarlijkse testcampagne van BIPT

Het BIPT voert de testcampagne van de Belgische mobiele netwerken elk jaar uit. Die testen voert het onder meer uit op autowegen en in treinen, maar ook binnenshuis. Voor die laatstgenoemde testen verzamelde het BIPT respectievelijk 60.000 en 6.000 datapunten voor elk mobiel netwerk. Het BIPT onderzocht specifiek de netwerken van Orange, Telenet en Proximus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business