Nieuws

Telenet valt wederom in de snelheidsprijzen

Telenet
© Telenet
Snelheidstester Ookla kroont Telenet tot snelheidskoning voor vast en mobiel internet in België. Enkel Orange-dochter Voo komt nog in de buurt.

Telenet steekt met name op het vlak van vast internet boven het maaiveld uit, aldus Ookla. In 2023 ligt de gemiddelde snelheid van die provider op 135,65 Mbps; ruim 6 Mbps hoger dan de snelheden die Ookla in 2022 vastlegde bij Telenet-klanten. Voo bezet de tweede plaats met internetsnelheden van gemiddeld 124,84 Mbps. Een pak sneller dan in 2022 toen het gemiddelde nog op 109,69 Mbps lag.

Tweestrijd: Telenet vs. Voo

Procentueel gezien stijgen de snelheden bij Proximus wel veel sneller. Waar het gemiddelde in 2022 nog lag op 46,89 Mbps, stijgt dit in 2023 naar 59,84 Mbps – een stijging van ruim 27 procent. Scarlet, eveneens eigendom van Proximus, eindigt onderaan de lijst. Niet geheel verrassend ook: de provider heeft zich toegelegd op het aanbieden van goedkopere abonnementen met lagere datasnelheden.

Op het vlak van consistentie eigent Voo zich, net als in 2022, de eerste plaats toe. De verschillen met Telenet zijn echter vrij klein, en bedragen slechts 1,8 procentpunt (vergelijking voor 2023). Proximus en Scarlet nemen wederom de laatste plaatsen in en dalen tot een consistentie van datasnelheden onder de 80 procent. Scarlet ziet de consistentie wel voor het eerst boven de 70 procent uitkomen; vermoedelijk weeral een gevolg van de uitrol van fiber naar Proximus en Scarlet-klanten.

Koning mobiel internet

Telenet en dochterbedrijf BASE pakken ook P1 als het gaat om mobiel internet, concludeert Ookla. De verschillen zijn hier wel duidelijk kleiner, met 69,48 Mbps bij Telenet en 66,22 Mbps bij Proximus. Orange lijkt nauwelijks een rol van betekenis te spelen – de provider zakt volgens de snelheidstesten terug tot gemiddelden van 38,62 Mbps. In 2022 lag dit overigens niet veel hoger, op 45,94 Mbps.

Ook qua consistentie ontglippen Telenet/BASE en Proximus elkaar nauwelijks, met een verschil van 2,3 procentpunt. Telenet ligt wel aan kop met een consistentie van 90,2 procent. Orange moet ook op het vlak van snelheidsconsistentie zijn meerdere geven aan de eerdergenoemde providers. Wel is het verschil tot Proximus relatief klein met 1,7 procentpunt.

Uitrol glasvezel noodzakelijk

Duidelijk wordt dat de (oudere) VDSL-lijnen die Proximus gebruikt niet zijn opgewassen tegen coax’ maximale datasnelheden. De provider is intussen wel begonnen met de uitrol van fiber en wil tegen 2032 de glasvezeldekking hebben opgeschroefd tot 95 procent. Tegen de zomer moeten klanten die over een fiber-aansluiting van de provider beschikken kunnen internetten aan 10 Gbps, mits zij over het juiste abonnement beschikken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business