YouTube wil platenlabels betalen voor AI-muziektraining

YouTube logo
© iStock / 5./15 WEST
YouTube is naar verluidt in gesprek met enkele grote platenlabels voor het trainen van zijn AI met hun muziek. Google zet er een financiële vergoeding tegenover.

Volgens de zakenkrant Financial Times is YouTube in gesprek met grote muzieklabels, waaronder Universal, Sony en Warner, over een deal rondom AI. De deal zou Google toegang geven tot de muziek van deze labels in ruil voor “eenmalige vergoedingen”, aldus ingewijden. Google hoopt door artiesten te betalen voor hun muziek, meer van hen te overtuigen om hun muziek beschikbaar te stellen voor het trainen van AI-modellen.

Uiteindelijk is het volgens de FT aan de artiest om akkoord te gaan met de AI-deal. Artiesten staan over het algemeen echter niet te springen om hun muziek te laten gebruiken voor AI. Vorig jaar tekenden meer dan 200 artiesten nog een open brief waarin ze pleitten voor de bescherming van muziek tegen “roofzuchtig gebruik” door AI. Artiesten vrezen vooral dat AI hun stemmen nauwkeurig zal kunnen kopiëren.

Muziektools met AI

Deze zorgen zijn niet ongegrond. Er bestaan diverse AI-tools waarmee je muziek kan creëren met de stemmen van bekende artiesten. Ook via YouTube kan je nu zulke muziek laten maken. Sinds december biedt het platform de functie “Dream Tracks” aan om AI-muziek te genereren voor Shorts. Hierbij kan je kiezen uit stemmen van onder andere Charli XCX, Troye Sivan, John Legend, Demi Lovato, Charlie Puth, Papoose, Sia, T-Pain en Alec Benjamin. YouTube benadrukt dat dit mét toestemming van de artiesten is gebeurd: er is in alle gevallen een licentieovereenkomst gesloten.

Google wil dit nu dus nogmaals doen voor YouTube, maar dan om zijn AI te trainen op een nog grotere dataset van muziek. Mogelijk wil de zoekgigant hiermee de concurrentie aangaan met OpenAI’s Jukebox, Meta’s AudioCraft en Sora, waarmee je ook muziek kan genereren. Hiervoor heeft het echter muziek nodig om de AI te trainen. En, niet onbelangrijk: toestemming om die muziek te gebruiken. Dit laatste noemt het videoplatform als een van zijn AI-muziekprincipes. Het platform wil de AI “samen met zijn muziekpartners” omarmen.

Rechtszaken rond AI-muziektools

Terwijl YouTube onderhandelt met partijen als Sony, Universal en Warner, voeren de labels tegelijkertijd een juridische strijd tegen AI-muziektools zoals Suno. De platenlabels eisen een schadevergoeding van tot 150.000 dollar per nummer dat oneigenlijk is misbruikt.

Ook TikTok kreeg eerder te maken met klachten over het gebruik van muziek door AI. Universal besloot hieropvolgend zijn muziek van het platform te halen. Volgens het platenlabel had dit ook te maken met de lage vergoeding die TikTok per weergave wilde bieden.

aidream tracksmuziekontspanningyoutube

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken