Nieuws

Universal haalt meer muziek van TikTok: tot 80% nummers bedreigd

Universal TikTok
© iStock / JHVEPhoto
Universal Music Group en TikTok raken het niet eens over royalty's. Daarom verdwijnen er nog maar eens nummers van TikTok

Platenmaatschappij Universal Music en TikTok staan al langer met de koppen tegen elkaar. De twee bedrijven raken het maar niet eens over royalty’s, de kosten die TikTok moet betalen om muziek van Universal te gebruiken.

Ver onder de vraagprijs

Het is een klassiek verhaal: de ene partij wil iets van de andere, maar wil daar niet voor geven wat er gevraagd wordt. Zo loopt het nu ook tussen de platenmaatschappij en de socialemedia-app. TikTok zou een bod gedaan hebben bij Universal Music, maar dat lag ver onder de vraagprijs. TikTok meent die prijs te kunnen vragen omdat het een succesvol platform biedt waar heel wat gebruikers muziek leren kennen. Met andere woorden: TikTok maakt eigenlijk promo voor heel wat artiesten, en wil daardoor minder betalen.

Daar is de platenmaatschappij het niet mee eens. Ze kijken zich vooral stuk op de 20 miljard dollar aan advertentie-inkomsten die TikTok binnenhaalde. Hoewel dat platform grotendeels draait dankzij muziek van populaire artiesten, verdient de muziekgroep amper aan TikTok. “Ongeveer 1% van de inkomsten” zou afkomstig zijn van TikTok, terwijl muziek van artiesten als Drake, Billie Eilish, BTS en Taylor Swift nadrukkelijk aanwezig is op het platform.

3 miljoen and counting

Daardoor besliste de platenfirma al om de muziek van TikTok te halen: miljoenen filmpjes komen daardoor plots zonder geluid te zitten. Nu voert Universal de druk echter op. Ook muziek die niet van Universal zelf is, maar waar wel artiesten van het label aan meewerkten, zal van het platform verdwijnen. Het gaat dan om muziek die niet uitgevoerd is door, maar wel geschreven werd door artiesten van het label. Denk daarbij aan namen als Justin Bieber, Harry Styles – een volledige lijst valt terug te vinden op de website van de platenfirma.

Universal Music heeft al ongeveer 3 miljoen nummers van TikTok gehaald. Daar zullen er binnenkort nog heel wat bijkomen. TikTok zelf zegt dat bij 30% van alle nummers die nu beschikbaar zijn het geluid zal verdwijnen. Industrie-experts schatten de impact hoger in: zij spreken over ongeveer 80% van alle TikTok-nummers. Dat zou niet verbazen. In de popindustrie wordt nu eenmaal vaak samengewerkt, zeker als het over het schrijven van liedjes gaat.

Uitgelicht artikel TikTok Taylor Swift, BTS & Billie Eilish: platenfirma haalt muziek van TikTok

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business