Nieuws

Taylor Swift, BTS & Billie Eilish: platenfirma haalt muziek van TikTok

TikTok
© iStock / Solen Feyissa
UMG geeft muziek uit van populaire artiesten zoals Taylor Swift, Billie Eilish, BTS, Drake, The Weeknd ... Die muziek verdwijnt van TikTok.

Vanaf 1 februari zal TikTok er niet anders uitzien, maar mogelijk wel anders klinken. Universal Music Group (UMG), het grootste muziekconcern ter wereld, dreigt ermee zijn muziek van TikTok te halen. UMG geeft muziek uit van populaire artiesten zoals Taylor Swift, The Weeknd, Ariana Grande, BTS en Billie Eilish. Al die muziek dreigt nu van het filmpjesplatform te verdwijnen.

Royalty’s

De platenfirma is duidelijk over waarom het de muziek van TikTok wil halen: onderhandelingen met ByteDance, de firma boven TikTok, draaiden op niets uit. Volgens UMG heeft de socialemedia-app “een businessmodel dat op muziek is gebaseerd, zonder op eerlijke wijze voor die muziek bij te dragen”. De app zou een voorstel gedaan hebben om te betalen voor de muziek, maar zou daarbij ver onder de vraagprijs mikken. UMG accepteerde het bod niet, en laat weten dat de muziek verdwijnt.

Het aantal gebruikers van de app zit nog steeds in stijgende lijn. Afgelopen jaar zou het bedrijf een slordige 20 miljard dollar aan advertentie-inkomsten binnengerijfd hebben. Dat staat in schril contrast met wat de platenfirma ziet binnenstromen: “TikTok is goed voor ongeveer 1% van onze inkomsten”. Dat terwijl het platform grotendeels draait op artiesten zoals Taylor Swift, The Weeknd, BTS en Billie Eilish. De platenfirma geeft bovendien ook muziek uit van Drake, Kendrick Lamar, Justin Bieber, Adele, U2 en Elton John. Ook die zal van het platform verdwijnen.

TikTok ontevreden, maar voorbereid

In een reactie laat ByteDance weten dat het niet tevreden is met de beslissing van UMG: “het is teleurstellend dat UMG hun hebzucht boven het belang van hun artiesten en songwriters plaatst. Ondanks wat UMG zegt, is het een feit dat ze gekozen hebben om weg te stappen van een succesvol platform met meer dan een miljard gebruikers, dat als promotie voor de muziek gezien kan worden en waar veel muziek ontdekt wordt”.

De filmpjesapp onderhandelde eerder contracten met Warner Music Group en Sony Music Entertainment. Hoewel een grote hoeveelheid populaire muziek verdwijnt, zal het platform dus niet plotseling uit stomme filmpjes zonder geluid bestaan. Wat er precies gebeurt met bestaande TikToks, waar muziek van bijvoorbeeld Taylor Swift inzit, is niet geweten.

ByteDance heeft in ieder geval een draaiboek klaar voor scenario’s als dit: in februari 2023 haalde het al muziek van grote platenfirma’s weg voor sommige gebruikers in Australië. Dat deed de app om te meten welke impact dat heeft, moest een van de platenfirma’s ooit dwars liggen. Of de brokken tussen UMG en TikTok nog gelijmd kunnen worden is maar de vraag. Tot dan zal je in TikTok bepaalde muziek gewoon niet meer terugvinden.

Uitgelicht artikel Spotify Spotify stelt nieuw royaltystelsel voor met maatregelen tegen geldverlies

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business