Nieuws

Spotify stelt nieuw royaltystelsel voor met maatregelen tegen geldverlies

Spotify
© iStock / stockcam
Spotify betaalt artiesten uit op basis van het aantal streams dat hun muziek haalt. Aan dat systeem schortte wat volgens Spotify.

Artiesten die hun muziek uitbrengen op Spotify, krijgen geld betaald wanneer hun nummers afgespeeld worden. Het systeem dat daarachter schuilgaat krijgt al langer kritiek: zo zou Spotify artiesten te weinig uitbetalen. Bovendien trekken grotere artiesten steevast aan het langere eind: de manier waarop Spotify de middelen verdeelt, is nogal onevenwichtig.

‘Verloren’ betalingen

In oktober luidde het al eens dat Spotify dit royaltysysteem zou aanpassen. Die aanpassingen maken de verdeling echter niet meer gelijk, maar zijn flink in het voordeel van grotere artiesten met meer populaire muziek. Zo verhoogt Spotify het minimumaantal streams die nodig zijn om betaald te worden. Nummers zullen voortaan meer dan 1000 keren afgespeeld moeten worden voordat Spotify geld overschrijft naar de rechthebbenden. Momenteel zouden rechthebbenden dat geld – een magere drie dollarcent – mislopen door transactiekosten en muzieklabels.

Die kleine, ‘verloren’ betalingen zijn samen goed voor zo’n 40 miljoen dollar op jaarbasis. Door geen nummers uit te betalen naar kleinere nummers, kan die 40 miljoen dollar verdeeld worden tussen alle andere nummers die wél aan zo’n cijfers geraken. Daardoor zouden artiesten, volgens de streamingdienst, meer geld krijgen voor hun werk.

Witte ruis

De streaminggigant voert ook extra regels in voor makers van zogenaamde ‘ruisnummers’. Het gaat dan niet om muziek, maar wel om achtergrondgeluiden die sommige gebruikers op de achtergrond of tijdens het slapengaan afspelen. Heel wat witteruismakers maken vandaag hun nummer een dertigtal seconden lang, zodat ze sneller aan meer streams geraken. Spotify zet daar nu een punt achter: witteruisnummers die minder dan twee minuten duren, tellen voortaan niet meer mee.

Voor de witte ruis die dan nog overblijft, wil Spotify ook aanpassingen. Het bedrijf zou ervoor willen zorgen dat die nummers slechts een fractie van een ‘echt muzieknummer’ opbrengen.

Kunstmatig opgehoogde luistercijfers

Tot slot voert de streaminggigant ook maatregelen in voor wie op kunstmatige wijze de cijfers ophoogt. Wanneer Spotify detecteert dat er kunstmatig muziek gestreamd wordt, en dat er geen echte luisteraar aan de andere kant van de app hangt, legt het bedrijf boetes op. De maatregel bouwt voort op detectietechnologie voor valse streamers, die Spotify eerder dit jaar uitrolde. De maatregel moet ervoor zorgen dat er meer geld overblijft voor nummers waar wel echte mensen naar luisteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business