Poll

TechPoll: zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Waymo zelfrijdende auto
© Waymo
Als het aan Google-dochter Waymo ligt zijn taxichauffeurs straks overbodig. In San Francisco, waar de Waymo-taxi's rondrijden, zijn ze er echter nog niet over uit.

Auto’s zonder bestuurders: het werd ooit gezien als een techniek uit de verre toekomst, maar in de VS is het al werkelijkheid. Google-dochter Waymo, voorheen bekend als de Google Self-Driving Car Project, rijdt in steden zoals San Francisco (Californië) rond met zelfrijdende taxi’s. Gebruikers kunnen deze taxi’s gewoon boeken via de Waymo-app, waarna ze je geheel zelfstandig ophalen en afzetten. Een bestuurder is daarvoor niet nodig. Gebruikers geven zelf aan wanneer de auto mag gaan rijden en bij het afzetten zegt Waymo wanneer het veilig is om uit te stappen.

Uitgelicht artikel Apple Zelfrijdende Apple Car wordt minder zelfrijdend dan gedacht

Tijdens de rit zorgt een gecompliceerd sensorsysteem ervoor dat je je veilig waant in Waymo-voertuigen. De sensoren kunnen allerlei objecten van elkaar onderscheiden, waaronder mensen en voertuigen zoals auto’s, bussen, vrachtwagens, motoren en fietsers. Voor de navigatie gebruikt het systeem Googles mapdata.

Die dataset is behoorlijk compleet, maar ontbeert uiteraard menselijk inzicht. Zo bleek ook op 10 februari toen een Waymo-voertuig per abuis de Chinatown in San Francisco in reed tijdens het Chinees nieuwjaar. Lokale taxibestuurders weten dat ze die plek tijdens het feest moeten ontwijken; Waymo denkt echter niet op dezelfde manier, en besloot door het stadsdeel te rijden. Met ernstige, gelukkig niet dodelijke, gevolgen: de menigte in Chinatown besloot de Waymo in brand te steken.

Incidenten met zelfrijdende auto’s

Zelfrijdende auto’s liggen al langer onder vuur in de Verenigde Staten. Een zelfrijdende auto van het Amerikaanse Cruise, een dochtermerk van GM, kwam in oktober in botsing met een voetganger. In plaats van te stoppen, sleepte het voertuig de voetganger 6 meter mee. Ook Waymo-voertuigen zijn met enige regelmaat betrokken bij ongevallen. Vaak zonder gevolgen voor inzittenden: degenen die de laatste dragen zijn de personen die worden aangereden.

London Breed, burgemeester van San Francisco, heeft een ‘andere kijk‘ op de situatie. Breed zegt dat zijn stad een proeftuin is voor spannende en opkomende technieken die de wereld gaan veranderen. Situaties zoals het ongeluk in Chinatown en aanrijdingen horen daar helaas ook bij.

Zelfrijdende auto’s in België

Die ‘proeftuin’ blijft voorlopig ook wel even in de VS hangen. In België is men nog niet zover dat je zonder handen aan het stuur – of zonder bestuurder in het geheel – rond mag rijden. In de VS is het voorlopig ook een test: enkel bedrijven met een licentie mogen rondrijden in SF. Zou jij jezelf laten rondrijden in een zelfrijdende auto? Laat het ons weten in de TechPoll hieronder.

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden …
Connected Cargooglewaymozelfrijdende auto

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen