Poll

TechPoll: wat is jouw favoriete antivirussoftware?

TechPoll antivirus
© Unsplash/TechPulse
Mede door de komst van Microsoft Defender hoor je steeds minder over geavanceerde antivirussoftware. Soms lijkt het erop dat de softwarepakketten van de aardbodem zijn verdwenen.

Niets is echter minder waar: alle gekende antivirusprogramma’s zijn nog altijd actief. Regelmatig verschijnen er bovendien nog testen die de beveiliging van zulke programma’s testen. Daarin bekijkt men in hoeverre ze bijvoorbeeld effectief zijn tegen ransomware en andere malware. Ook wordt dan gekeken naar mogelijke inschattingsfouten bij veilige bestanden. Met andere woorden: hoe vaak zeggen programma’s dat een veilig bestand mogelijk schadelijk is voor je pc.

Zulke onderzoeken vind je terug bij AV-Comparatives en AV-Test. Deze Europese partijen publiceren elke paar maanden uitgebreide resultatenlijsten voor consumenten en zakelijke klanten. Als consument kan je de samenvattingen van zulke rapporten gratis inkijken. Wie op zoek is naar een antiviruspakket, brengt best een bezoek aan beide onderzoeksbureaus. Het Duitse AV-Test biedt in onze optiek wel net iets meer informatie over de uitgevoerde tests én resultaten.

Ideaal is ook dat AV-Test in zijn score meeweegt of antivirussoftware je computer vertraagt. Bij AV-Comparatives speelt die data geen rol in de uitgegeven score. Zij focussen zich volledig op de mate van bescherming en mogelijke false-positives.

Uitgelicht artikel Windows Defender Microsoft Defender beschermt het best tegen ransomware

Microsoft Defender

Wat aan alle lijsten opvalt, is dat Microsofts gratis Defender-software steevast aangeschreven wordt als een uitermate goed antivirusproduct. De laatste jaren investeerde de softwaregigant flink in zijn antivirus en dat resulteert nu in uitermate krachtige bescherming. Bescherming die inmiddels op het gros van alle Windows-pc’s draait. Tenzij je zelf andere AV-software installeerde of je pc met Avast, McAfee of Norton geleverd werd, beschermt Microsoft Defender je pc.

Groener gras bij de buren?

Toch hoeft dat niet altijd de beste keuze te zijn. Functioneel is de Defender-software best beperkt – uitgebreide scanopties ga je al niet vinden, net als een extra firewall of veilige browser. Wie wel van zulke functies wil genieten kan terecht bij onder meer Avast, Bitdefender of McAfee. Vaak hoef je daar niet eens voor te betalen. Lever je dan in op de beveiliging? Waarschijnlijk niet: de databases waarin alle schadelijke bestanden worden opgesomd, zijn gelijk voor alle versies van de antivirus. Voor aanvullende opties zal je wel de portemonnee open moeten trekken.

Wat gebruik jij: antivirus van Microsoft, of nog een ander pakket? Laat het ons zeker weten in de TechPoll.

Welke antivirussoftware gebruik jij?

  • Microsoft Defender (28%, 77 Votes)
  • Bitdefender (17%, 48 Votes)
  • Ander antiviruspakket (16%, 44 Votes)
  • Norton (16%, 44 Votes)
  • AVG (7%, 18 Votes)
  • Avast (6%, 16 Votes)
  • McAfee (5%, 15 Votes)
  • Malwarebytes (3%, 7 Votes)
  • F-Secure (2%, 6 Votes)
  • Trend Micro (0%, 0 Votes)

Aantal stemmen: 275

Laden ... Laden …

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business